Открито е доказателство за ужасите на медицината от времето на Тъмните векове

5
171
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В Италия е намерен гроб, а това което изследователите са открили в него е доказателство за ужасите на медицината от времето на Тъмните векове на Средновековието. В него експертите са намерили скелет на млада жена и нероденото ѝ дете. Но това, което изненадва учените е дупката в черепа ѝ (с диаметър от 2 милиметра), която според тях е резултат от проведено лечение.

Откритието е направено през 2010 година в град Имола (на около 100 километра северозападно от Сан Марино). Останките са положени в каменен ковчег, а последвалите анализи установили, че са от 7-8-ми век.

Изследователи от Университета във Ферара и Болонския университет установили, че останките принадлежат на жена на възраст между 25 и 35 години. След измерване дължината на бедрената кост на плода експертите заключват, че той е бил на около 38 седмици, което означава, че майката е починала малко преди термина за раждане.

В гроба плодът бил в необичайно положение – главата и торса му се намирали между бедрата на майката, а краката в тазовата ѝ кухина. Това според изследователите съответства на явление известно като ‘раждане в ковчег’.

Явлението се наблюдава изключително рядко и е известно още като посмъртно ембрионално изхвърляне. Това е процес, при който в резултат от разлагането се образуват естествени газове, които причиняват отоци. Тъй като газовете са затворени в корема те започват да притискат утробата, като по този начин избутват нероденото дете.

Учените са на мнение, че бременността, дупката в черепа и последвалата смърт най-вероятно са свързани. Според доклада им дупката в центъра на черепа е резултат от трепанация*.

трепанация* – древна медицинска практика, при която пробиването на дупка в черепа позволявало лечението на различни заболявания.

Снимки: www.sciencealert.com

‘Посредством трепанацията хората в древността са успявали да намалят повишеното кръвно налягане в черепа и по този начин са лекували хипертония. Това ни навежда на мисълта, че вероятно методът е използван за лечение на прееклампсия* при тази жена’ – споделя Джен Гюнтер, част от изследователския екип.

прееклампсия* – състояние, при което кръвното налягане на бременната жена се покачва.

Посмъртното ембрионално изхвърляне не се случва при всяка починала бременна жена, което допълнително затруднява неговото проучване. Предвид факта, че в днешно време не малка част от храните, които се консумират са химически обработени е почти невъзможно да се образуват естествени газове и съответно да се изследва този процес.