Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Въвеждането на таван за субсидиите в зърнопроизводството ще противопостави стопанствата и няма да позволи конкурентоспособността помежду им. За това сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите, информира БНТ.

В Пловдив браншовата организация проведе осмата си годишна конфернция. Целта на форума бе да запознае членовете на асоциацията от цялата страна с новата обща селскотопанска политика на Европа, част от която е и обсъждането на таван за субсидиите.

В новия програмен период от 2020-а година Европейската комисия предвижда въвеждането на няколко лимита за субсидиите. Единия от тях ще постави ограничение от 60 000 евро за едно стопанство. Според българските зърнопроизводители обаче до тавани в плащанията не трябва да се стига, защото те ще доведат до загуби и невъзможност за нови инвестиции.

„Дали има смисъл от прилагане на такъв таван, защото ние всички сме на единен пазар. Това ще доведе до едно изкривяване и разговорът, който продължаваме да водим с министерството на земеделието, трябва да е в тази посока – да изберем това, което най-доброто за всички производители. Истината е, че не знаем въпреки всичко дали няма да има такъв таван“, каза Румяна Ангелова, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Враца.

Според земеделския министър Румен Порожанов страните-членки са на позиция, че таваните не трябва да бъдат фиксирани в общ регламент, а да бъдат определяни индивидуално от всяка една държава.

„Намаляване, ограничаването на субсидиите само до базовото плащане, и то с два пъти и половина повече намаление на тавана, това безспорно ще удари не само българското, а въобще конкурентоспособността на европейското земеделие“, коментира Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.

В момента се прави цялостен секторен анализ, който ще бъде представен за публично обсъждане пред земеделския бранш, каза още министър Порожанов. Той отчете по-ниски добиви от пшеница заради дъждовете през лятото, но по-големи количества слънчоглед и царевица.