Станислава Димитрова – Картини, рисувани с пръсти

2
374
Добави коментар
markcomm
markcomm

Станислава Димитрова по професия е банков служител. Тя има необичайно хоби – да рисува с пръсти. На 4 декември 2018 г. открива първата си изложба в София. Запознайте се с един интересен творец!

PalitraStyle: Какво Ви провокира да се занимавате с изобразително изкуство?

Станислава Димитрова: Рисуването ме съпътства през целия ми живот. Като всяко дете обичах да рисувам; участвах в детски и училищни прояви по изобразително изкуство; взех участие и в Асамблеята на мира, като с други деца от целия свят рисувахме върху асфалт. Изобразителното изкуство ме е занимавало и като човек, който се възхищава на майсторството на класиците. Помня как в онези години, когато бях дете и когато нямаше интернет, разглеждах с възхищение книги за Ермитажа и как ме заведоха на изложба на Леонардо да Винчи. Покрай ангажиментите по време на обучението ми и след това – когато отглеждах децата си – някак позабравих и загърбих тази своя слабост – рисуването, но винаги съм се възхищавала на художниците, които доставят естетическа наслада с творбите си.

PalitraStyle: Как избрахте тази специфична техника и защо точно нея използвате?

Станислава Димитрова: Първата картина,нарисувана само с пръсти, дойде някак от само себе си. Рисувах и виждах как изпод оцветените ми с боя пръсти разцъфват красиви цветя. Тогава не знаех, че има и други автори, които използват техниката на рисуване с пръсти. Днес, години по-късно, след много проучване в интернет, смея да кажа, че тази техника се използва от малко автори в България и по света. Освен това има наложили се типове на изразяване при рисуването с пръсти. За себе си считам, че моята техника е по-различна от познатите ми до момента, тъй като не съм срещала из виртуалното пространство картини, рисувани с пръсти, подобни на моите. Използвам тази техника, защото е встрани от класическото рисуване и защото допирът на ръцете до боите ме забавлява и ми помага да се слея с картината си повече, отколкото, ако използвах четки например.

PalitraStyle: Какво Ви дава рисуването?

Станислава Димитрова: Рисуването ми дава спокойствие. Това е времето, в което часовниците спират, а ти се изключваш за света. Съществуват само любимата ти музика, боите и платното. В препускащото ни ежедневие рисуването за мен е едно от заниманията, с които релаксирам и оставам насаме със себе си.Никога не знам как финално ще изглежда една картина. Тя винаги изненадва и мен – нейния автор. В процеса на рисуване картината сама подсказва как да се миксират боите, за да се получи приятна за окото палитра; с времето се научих с какъв натиск и под какъв ъгъл да докосна платното, за да се получат формите, които искам да изобразя.

PalitraStyle: Ще продължите ли да се занимавате с това Ваше хоби и какви са творческите Ви планове?

Станислава Димитрова: Рисуването си остава едно от приятните занимания, които мога да си подарявам ежедневно и което ми доставя удоволствие. Нищо в живота не трябва да се прави насила и затова ще рисувам, докато това ми носи удовлетворение и забавление. Грандиозни планове по отношение на рисуването не правя, но се радвам на всеки ценител на картините ми, който усеща в тях своето настроение. Всяка откупка на моя картина ме радва, защото усещам удоволствието, което доставям на човека отсреща.

За старите си и нови приятели организирам изложба, която ще се проведе съвсем скоро. На 4 декември 2018 г. в Културен център „Люлин” в София ще се открие първата ми изложба, на която ще покажа мои картини, рисувани върху класическо платно, както и такива, рисувани върху стари грамофонни плочи. Картините върху винил са рядко срещани, но затова пък много харесвани – това са нестандартно поднесени пейзажи, които карат всяко помещение да придобие по-разчупена визия и сами по себе си са много колоритни и романтични. На изложбата ще покажа и няколко рисувани класически китари, които ще променят представите ви за обикновен музикален инструмент и с които можете да вкарате артистичен дух във всяко помещение.

Бих искала да поканя читателите Ви да посетят изложбата ми, която ще продължи до м. февруари 2019 г.и да изберат артистичен подарък за себе си или за хората, които искат да зарадват. Аз съм щастлива от всеки контакт с ценителите на красивото. Читателите на palitrastyle.com могат да ме намерят на фейсбук страницата ми studiosunart или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Аз ще съм там и ще ги очаквам.