Рефлексотерапия – 9 невероятни ползи

1
136
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Независимо къде работите, със сигурност цялото ви тяло е подложено на стрес – или от непрекъснатото движение, или от постоянното седене. Болят ви краката, гърбът, а много често и главата, ръцете и очите. Рефлексотерапия е една чудесна форма да раздвижите своето кръвообращение, да успокоите напрегнатите си мускули и да релаксирате духа си. А за уморените крака, какво по-хубаво от един разпускащ и в същото време – стимулиращ масаж на стъпалата?

Рефлексологията е алтернативно лечение на различни състояния на организма. Тя се прилага от хиляди години – още от древни времена китайците и египтяните имат документирани подобни практики. Методът се базира на упражняване на натиск от страна на обучен терапевт върху определени области на ръцете, краката и ушите, което води до подобряване функционирането на на съответни органи в тялото. Голяма част от теорията зад рефлексологията е свързана със стимулирането на потока на енергията Чи, но дори и за тези, които не вярват в източната философия, съществуват редица изследвания, доказващи ползите от този тип терапия. Много терапевти по целия свят практикуват тази техника с години и резултатите са винаги положителни. Може би си струва да опитате?

Най-основните ползи от рефлексотерапията включват подобрено функциониране на нервната система, увеличение нивата на енергия в организма и подобряване на кръвообращението, като заедно с това имат и съществен психологичен ефект.

Подобрение функцията на нервната система

С напредването на възрастта чувствителността на нервните окончания намалява, особено в нашите крайници. Рефлексотерапията стимулира повече от 7000 различни нервни окончания по време на една-единствена сесия, като по този начин се подобрява тяхната функция и реактивност. Стимулирането на нервните пътища може да помогне за подобряване функционалността и гъвкавостта в много области на тялото. Невроните са като мускулите, затова е добре да работите за тях от време на време, за да ги запазите пълнофункционални за по-дълго.

Чрез стимулиране на правилното функциониране на различните органи и мускули в тялото, чрез рефлексотерапия може да се увеличи метаболизма и да подсили процесите на създаване на енергия в организма. Ако често се чувствате отпуснати и лениви, може би една сесия по рефлексотерапия при обучен терапевт ще ви помогне да си възвърнете енергията!

Една от най-известните и доказани ползи от рефлексологията е подобряване циркулацията на кръвта в тялото. Така повече кислород достига до жизненоважни органи и по този начин се оптимизира тяхното функциониране, като допълнително се подобрява и метаболизмът. Това също води до по-бързо излекуване и възстановяване на увредени клетки и тъкани.

Както бе споменато по-горе, известно е, че чрез рефлексотерапия се освобождават нервните пътища и свободно протичащата неврологична активност води до по-нормално състояние на организма. Поради това, този вид терапия може да доведе до състояние на спокойствие в цялото ви тяло и ум. В същия дух, рефлексотерапия обикновено се използва за лечение на нарушения на съня.

Рефлексотерапията подобрява функцията на пикочния мехур и намалява проблемите с пикочните пътища. Това означава, че отделителната система става по-ефективна относно отделяне на токсините и тялото се освобождаване по-бързо и лесно от тях.

Стимулиране на паметта и възприятието

Освободените невронни пътища могат да имат съществени ползи върху централната нервна система. Това не само подобрява способността на мозъка да работи по-ефективно, като по този начин подсилва когнитивните ни възможности, но също така подобрява паметта.

Намаляване на главоболието

Рефлексотерапия се използва от много хора предимно като метод за успокояване на болката. В този случай алтернативната техника на лечение може да намали тежестта на мигрената и главоболието просто като облекчи напрежението в мускулите. Главоболието, предизвикано от стреса, също може да бъде предотвратено. Както е известно, често стресът и психологичните фактори се изразяват във физическите симптоми на мигрената.

По-бързо възстановяване на клетките и тъканите

Комбинацията от повишена активност на нервната система и по-добро кръвообращение, както и балансираният метаболизъм, означават, че клетките се възстановяват за по-кратко време и раните зарастват по-бързо. От друга страна, свойството на рефлексотерапията да успокоява болката означава, че пациентите са готови да се върнат към нормалния си ритъм на живот след кратък период.

Помага при лечението на рак

Въпреки че рефлексологията не е пряко свързана с лечението на рак, известно е, че тя облекчава страничните ефекти от химиотерапията. Тя помага също така на пациентите да имат здрав сън, като намалява тревожността, и превъзмогва често срещаните проблеми с храносмилането. По-общите ефекти на рефлексотерапия, като подобряване работата на нервната система и кръвообращението, могат да спомогнат за забавянето на разпространението на рака и да стимулират активността на организма в борбата със заболяването.

Рефлексотерапия може да бъде полезна по много различни начини и хилядолетията практикуване са един вид доказателство за нейната успешна приложимост в живота. Дори и да не целите някои от изброените по-горе ефекти, този вид масаж ще ви помогне да се отпуснете и насладите на момента на релаксация изцяло. Затова, съветът ни е – опитайте. Но не забравяйте, че тази техника се прилага успешно и ефективно само от обучени терапевти, каквито работят в Este Fitness & Spa.

Последни публикации в блога