Амла – Emblica officinalis Gaertn (Phyllanthus Emblica)

1
135
Добави коментар
stupid
stupid

амалаки, индийско грозде, индийско цариградско грозде

Семейство. Млечкови – Euphorbiaceae

Разпространение. Среща се в тропическите и субтропическите части на Азия, Китай, ниските части на Хималаите, Пакистан, Узбекистан, филипинските острови, среща се култивирано и в диво състояние в различни части на Индия и Индийския архипелаг.

Описание. Амла е широколистно дърво високо до 19м, с разклонена корона. Листата са прости, светло зелено отгоре и често космат отдолу. Цветовете са зеленикаво-жълти. Плодът е почти сферичен, светло зеленикаво-жълто, жълтеникаво-кафяв в узряло състояние, гладък, с шест вертикални ивици или бразди, 18-25мм широк и дълъг 15-20мм, с 4-6 гладки тъмнокафяви семена, вкусът е стипчив, кисел. Плодове узряват от ноември до февруари.

Използваема част. Плодовете, семената, листата, цветовете, клонките и кората.

Химичен състав. Съдържа феноли – галова киселина, елагова киселина, кварцетин; целулоза, изключително висока концентрация на витамин С, лимонена киселина, пектин, танин, захари и др.

Действие и приложение. Амла е дърво познато със своите лечебни качества от повече от 3000 години. Широко се използва в индийската традиционната с медицината (Аюрведа) и китайската народна медицина. Различните части на растението се използват за лечение на редица заболявания, но най-важен е плодът. Плодовете се използва самостоятелно или в комбинация с други растения за лечение на много заболявания. Растението има силни антиоксидантни свойства, използва се за подмладяване и увеличаване на продължителността на живота, увеличава хемоглобина, анемия, регулира кръвната захар, диария, жълтеница, тоник за черния дроб, пречиства кръвта, церебрална недостатъчност и психични разстройства, успокоява депресия и тревожност, засилва имунитета, стимулира и засилва растежа на косата и ноктите, укрепва костите и зъбите, стимулира апетита, за лечение на анорексия, повлиява благодатно пептична язва и диспепсия, подагра, хемороиди, защита срещу стрес, като диуретик, слабително, кашлица, настинка, болки в гърлото и дихателни инфекции, за зарастване на рани, има нефропротективни и невропротективни свойства, при лечение и профилактика на рак. Плодовете се използват традиционно в Египет за подобряване на паметта, като стимулант и за възстановяване на всички органи. Съдържа се в препарата Трифала (Triphala), който се сътои от три билки в равни количества – амла (Emblica Officinalis), харитаки (Terminalia chebula) и бехада (Terminalia bellirica).