7 здравословни проблема, които ни карат да трупаме килограми

1
144
Добави коментар
slavchev
slavchev

Данните на Световната здравна организация показват, че през 2016 г. над 39% от мъжете и 40% от жените, навършили 18 години, са с наднормено тегло.

Това означава, че от 1,9 милиарда души, над 650 милиона са били със затлъстяване. Хората не винаги качват наднорменото тегло от яденето на сладкиши и липсата на упражнения. Понякога причините са скрити в тялото ни. От КОЧ разбрахме кои разстройства причиняват свръх тегло и кога трябва да се обърнем към лекар и кога е време да отидете в салона.

7. Хипотиреоидизъм

Колкото по-добре работи щитовидната жлеза, толкова по-добър е метаболизмът ви. Липсата на хормони на щитовидната жлеза забавя метаболизма ни. Бавният метаболизъм може да бъде резултат от хипотиреоидизъм. Първоначално хипотиреоидизмът може да се обърка с изтощение, защото понякога считаме за сънливост, умора и намалена работоспособност като индикатор, че се пренебрегваме.

Но трябва да внимаваме. Кожата ви изсъхва ли? Ноктите и косата ви стават крехки? Имате ли анемия, гадене и запек? Това вероятно е хипотиреоидизъм: метаболизмът ви се влошава, червата започнат да работят по-бавно, а вие натрупвате тегло. Ако сте забелязали тези симптоми, препоръчваме Ви да посетите лекар, тъй като диетата и упражненията няма да помогнат тук.

6. Пролактоном

Хромонът пролактин е отговорен за нормалните репродуктивни функции и при майките за кърмене. Също така е отговорен за доставката на необходимите хранителни вещества на бебето в необходимите количества. Когато хипофизата произвежда твърде много пролактин, могат да се появят доброкачествени тумори (по-често при жени, отколкото при мъжете).

Основните признаци са: патологична секреция на млякото, което не е свързано с раждането и нередовните периоди при жените. Мъжете изпитват ниско либидо, психични разстройства, очни проблеми и главоболия. Двата пола страдат от натрупване на мазнини в гърдите и раменете. Това заболяване може да бъде излекувано. Така че не бива да губите време, а да посетите ендокринолог.

5. Захарен диабет тип II

В случай на диабет тип II, за разлика от тип I, нашият панкреас произвежда достатъчно инсулин, но нашите рецептори не реагират на него и стават инсулинови толерантни. В резултат на това прекомерното количество на този натрупан хормон причинява затлъстяване.

Основната опасност е, че това заболяване може да бъде невидимо за дълъг период от време и може да се открие само по време на кръвен тест. Нормални характеристики на диабета, като прекомерна жажда или прекомерно уриниране, може да не настъпят. Но ако също изпитвате сърбеж, това може да е причина да се притеснявате.

4. Хипогликемия

Инсулиномът намалява драстично нивото на захарта в кръвта и това се случва, когато се случи хипогликемия. Хипогликемията допринася за интензивен глад, тъй като нашето тяло се опитва да напълни нивото си на глюкоза.

Ако човек не яде, когато се появи хипогликемията, той може да изпита треперене, тахикардия, проблеми с говора и поведението или дори припадък. А хипогликемичната атака е наистина неприятен феномен, така че тялото е на постоянно високо предупреждение за признаци на глад и като резултат, човек натрупва тегло. Ако имате тези проблеми, е време да отидете на лекар.

3. Стрес и депресия

Какво представлява кортизол и защо се нуждаем от него? Кортизолът е хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Той контролира метаболизма на въглехидратите и участва в стресовата реакция. Целта му е да спаси енергията на тялото по време на стресови ситуации.

Хроничният стрес предизвиква постоянно производство на кортизол и адреналин. В този случай кортизолът превръща нашата енергия в мазнина и я запазва. Изпитвате ли умора, безсъние или апатия? Вероятно се приближавате до депресия и не става въпрос само за това, че сте в лошо настроение, това е сериозна болест, която при експерт може да лекува.

2. Болестта на Кушинг

Стресът и депресията могат да причинят и друго сериозно и рядко заболяване. 10-15 от всеки един милион души страдат от болестта на Кушинг. В този случай тялото ни съхранява мазнини около корема и задната част на врата. Междувременно нашите ръце и крака остават слаби.

Лесно е да се идентифицират симптомите: човек изпитва повишено кръвно налягане, висок холестерол, безсъние и апетита си остава отличен.

1. Синдром на поликистозните яйчници

Когато се качва наднормено тегло заедно с нередовни периоди и мигрени, човек вероятно страда от полицистоза. В този случай горната част на тялото се натоварва и става “тежка”. Освен това нежелано окосмяване започва да расте, възникват кожни проблеми и гласът става все по-дълбок.

Причината е липсата на полови хормони. Яйчните клетки не се развиват правилно и остават прикрепени към яйчниците. Една на всеки 5 жени страда от това неприятно заболяване. Въпреки това болестта е лечима. Единичните симптоми, описани в тази статия, не показват, че страдате от сериозно заболяване. Но ако забележите няколко симптома наведнъж, трябва да вземете мерки и да посетите лекар.

Източник: Модернита

loading…