Профилактика на лаптоп

1
153
Добави коментар
slavchev
slavchev

Профилактиката на всеки един лаптоп е задължителна след няколко месеца ползване, но малко от хората знаят това и се чудят, защо лаптопът им започва да прави проблеми, след определен период от време.

В тази статия, няма да описваме как се прави софтуерна профилактика. Тя е полезна и принципно е добре от време на време компютърът да бъде почистван от ненужният софтуер и дори да бъде преинсталиран вашият Windows, но това не е обект на този материал. Днес целта ми ще е да покажа, как аз правя профилактика на моят стар, но верен приятел – лаптоп Acer.

Важно е да отбележа, че повечето неща, които извършвам при профилактиката изискват някакви хардуерни познания и не се препоръчват да се извършват от хора, които нямат необходимите знания. Освен това, не е желателно да отваряте вашия лаптоп, ако той е в гаранция, дори в този случай, бих ви препоръчал да погледнете вашата гаранционна карта и да отидете да обслужат вашият лаптоп в специално оторизиран за целта сервиз, което ще ви гарантира, че няма да отпадне гаранцията.

Ако сметнем, че имате някакви хардуерни познания и вашият лаптоп не е в гаранция, то можем да пристъпим към стъпките с профилактиката на моят Acer. Ако въпреки всичко имате някакво притеснение, по-добре ще е да се обърнете към фирма за рециклирани лаптопи.

Първата и най-важна стъпка е да изключите лаптопа си от захранването, след което да премахнете батерията му, след което внимателно да я почистите с четка с мек косъм от прахта. Особено важно е да обърнете внимание на пиновете и докът. След като приключа с тази стъпка отварям капачетата, под които се намира рам паметта. Изваждам рамта и там внимателно почиствам и издухвам прахта. По принцип тази гимнастика я правя или с прахосмукачка или с флакон с сгъстен въздух. Поставям рам паметта, отново на мястото и и се захващам с най-важната част, а именно вентилаторите и радиаторите на основното охлаждане на лаптопа.

Повечето лаптопи разполагат със специално капаче, под което се намира основният вентилатор и радиатор на охлаждащата система и съвсем малко лаптопи изискват от вас да ги разглобите нацяло за да се сдобиете с достъп до частите. Моят Acer има капаче за достъп до системата и всичко става за секунди. След като отворя капачето, внимателно отвивам болтчетата, които държат вентилатора и радиатора. Радиаторът почиствам отново с сгъстен въздух внимателно, а вентилатора смазвам с подходяща смазка, след като внимателно почистя прахта и от него. Внимавайте при почистването на вентилаторчето.

Перките са доста малки и крехки, а много често на пазара няма подходящи алтернативи с които да ги замените. След като приключа с почистването и на тази част от моят Acer го затварям и продължавам с повърхностното почистване, като избърсвам с влажна кърпичка внимателно панелите, като внимавам да не попадне вода между копчетата, а матрицата почиствам с специални препарати или кърпички.

loading…

Свързани