10 храни, които стимулират имунната система

1
138
Добави коментар
setlans
setlans

Храната, която приемаме е много важна за състоянието на имунната ни система. Ако търсите начини за предпазване от върлуващите настинки и грип, първата ви стъпка трябва да бъде на зеленчуковия пазар.

Включете поне някои от следващите храни в менюто си и забравете за върлуващите настинки.

1. Цитрусови плодове

Повечето хора се обръщат към витамин C, след като са хванали настинка. Това е така, защото витамин C помага за подсилването на имунната ни система.

Смята се, че именно този витамин увеличава производството на бели кръвни клетки. Те са от ключово значение за борбата с инфекциите.

Най-популярните цитруси са: лимон, портокал, грейпфрут, мандарина, помело и други.

2. Червени чушки

По количество на витамин C, червените чушки превъзхождат някои цитруси. Освен това, те съдържат и витамините B1 и B2, P и PP, както и каротин.

Червените чушки са много богати и на калций, магнезий, натрий, желязо, йод, мед, цинк и още, което ги прави задължителни при понижен имунитет.

3. Броколи

Броколите са пълни с витамини и минерали. Те съдържат витамини A, C и E, както и много други антиоксиданти и фибри, което ги прави задължителни на масата.

Според изследвания, храненето с броколи е свързано с по-нисък риск от рак на белите дробове.

Много важно при този зеленчук е, че трябва да се готви възможно най-малко, за да се възползвате от всичко, което може да ви даде.

4. Чесън

Чесънът присъства в почти всички кухни в света и това не е случайно.

Редовното ядене на чесън повишава имунитета и прави имунната система по-силна и устойчива на инфекции.

Чесънът е много богат на витамини и минерали, като съдържа и съединението алицин, за което се смята, че има много терапевтични ефекти. Той действа благоприятно върху здравето на сърцето.

5. Джинджифил

Джинджифилът се използва като лекарство още от древността. Коренът от джинджифил е силен помощник на организма в борбата му с настинката.

Той също така спомага за облекчение на болките в ставите, помага при травми, прочиства тялото от токсините, понижава нивата на холестерол и още.

Още по темата:
6. Спанак

Освен Попай, вие също трябва да си хапвате редовно спанак. Той е богат на витамини C, A, B1, B3, E, K, B6, както и на фолиева киселина, желязо, калций, магнезий, манган и какво ли още не.

Флавоноидите, които се съдържат в спанака имат антиоксидантно действие, а фолиевата киселина е полезна за сърцето.

7. Кисело мляко

Гордостта на българският народ е киселото мляко, и няма място за съмнение. То съдържа аминокиселини, които не можете да си набавите по друг начин.

Млякото съдържа витамини като калций, натрий, калий и витамините от група B, а пробиотиците в него се грижат за здравето на стомаха.

Според различни изследвания, редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от рак на храносмилателния тракт и дебелото черво. Освен това, консумацията му намалява риска от високо кръвно налягане.

8. Бадеми

Бадемите все по-често биват прибавяни към т.нар. „суперхрани“. Определено има защо!

Те са богати на витамини, минерали, полезни мазнини, фибри и протеини, затова редовно се използват за задоволяване на апетита от спортистите.

Бадемите са източник на калций, желязо, магнезий и калий. Имат високо съдържание на витамин E. Той е най-силният антиоксидант, който поддържа силен имунитет, има антиканцерогенен ефект, осигурява нормалното функциониране на мускулната система, дейно участва в синтезирането на хормони.

9. Куркума

Куркумата е много известна съставка, която е незаменима в индийската кухня. Това, което може би не знаете за нея е, че се използва като противовъзпалително средство при лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит.

Куркумата се използва като лек в индийската медицина от 5000 години насам. Куркуминът в нея помага при сърдечно-съдови заболявания, балансира нивата на инсулин, намалява риска от диабет, поддържа полезни нива на холестерола.

10. Зелен чай

Зеленият чай повишава силата на имунната система. Катехините, присъстващи в него, предотвратяват образуването на налепи, също така ви защитават от диария, лошо храносмилане, грип, кашлица, лош дъх и още.

Зеленият чай предотвратява образуването на канцерогенни вещества, намалява нивата на холестерол, детоксикира организма и набавя нужните ни витамини A, C, E и група B. 

Полезно: 11 здравословни храни за вашето сърце

Сетланс