Успех: Ракета Фолкън 9 изпрати американския кораб Драгън на път към МКС

2
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

5 декември 2018 г. 22:15 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 20:15 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракетата „Фолкън 9“ на СпейсЕКс, която благополучно изпрати на път към Международната космическа станция товарния космически кораб „Драгън“.

И докато основната мисия на ракетата завърши безпроблемно, успехът бе леко помрачен от факта, че първата степен загуби контрол по време на кацането си към плаващата платформа и вместо това се приводни в океана. Въпреки всичко СпейсЕкс съобщава, че ракетата не се е разпаднала и е в непокътнато състояние, което ще позволи да бъде върната и инспектирана. 

Пристигането на космическия кораб „Драгън“ е планирано за събота в 13:00 ч. българско време. На борда пътуват около 2.5 тона провизии за екипажа на МКС. Понастоящем трафикът към станцията е изключително натоварен. Общо пет други кораба са се скачили с нея – два пилотирани руски „Союз“, два товарни „Прогрес“ и един товарен на САЩ „Сигнус“. Международната космическа станция може да поеме максимум шест кораба, така че когато „Драгън“ пристигне, всички портове за прикачване ще бъдат запълнени.

Следващият полет на товарен кораб „Драгън“ е планиран за февруари 2019-та година. Преди това обаче СпейсЕкс ще изстреля към МКС първия космически кораб „Крю Драгън“. Този дебютен полет ще е в роботизиран режим и ако всичко при него мине успешно, към средата на 2019-та ще излети и с хора на борда. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/