Петър Андронов: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката

1
106
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. За това предупреди в студиото на „Тази сутрин” по bTV председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Той припомни, че Европейската централна банка вече е обявила, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът.

По думите му това ще има различни ефекти: „Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”.

Върви ли светът към нова финансова криза? Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него нашата страна е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори.

Друг банкер – Левон Хампарцумян каза пред БНТ, че „няма да има драматично увеличение на лихвите по кредити през 2019 г.“

Няма да видим драматично увеличение на лихвите по кредити. Трябва да има винаги буфер, призова банкерът. Според него лихвите ще бъдат в абсолютно поносими нива.

В България лошите кредити са 8-9%. Хампарцумян коментира, че банките в момента имат по-консервативен подход при отпускането на кредити спрямо 2007-2008 г.