Себорея по лицето – симптоми и лечение

1
205
Добави коментар
borola
borola

Себорея по лицето (себореен дерматит по кожата на лицето) е един от най-смущаващите дерматологични проблеми. Засяга и мъже и жени като болшинството от тях са младежи. Проявите на себорея по лицето имат силно негативен ефект върху самооценката и начина на живот. Това е причина на проблема да се обръща все по-сериозно внимание от специалистите, включително и от екипа на програма Лекзема.

В предходна публикация обърнахме внимание на причините и рисковите групи за поява на себорея по лицето. Както обещахме, в настоящата статия ще разгледаме характерните за себорея по лицето симптоми и препоръките за успешно лечение.

Себорея по лицето – симптоми

Разглеждат се три основни типа себореен дерматит. Класификацията е приложима и за типовете себорея по лицето, всеки от които има своите типични симптоми. Трите типа себорея по лицето включват:

мазна себорея по лицето – най-честата форма. Характерен симптом при мазна себорея по лицето е повишеното отделяне на себум от лицевите мастни жлези. Най-голямо количество себум се натрупва в зоната на веждите, около носа и над горната устна. Често възпалението на кожата се обостря допълнително поради заселването на себорейните участъци с гъбички.
суха себорея по лицето – при тази форма кожата на лицето се пресушава значително и в себорейните зони дори може да се напука. Себумната секреция силно намалява. Най-често засяга деца в начална ученическа възраст.
смесена себорея по лицето – при тази форма се редуват симптомите на другите два типа себорея. Характерно е, че при нея симптомите на сухата форма се проявяват предимно по скалпа, а на мазната – по цялото лице.

Сред типичните и за трите форми на себорея по лицето симптоми попадат:

възпаление на кожата
зачервяване
силен сърбеж
повишена чувствителност на кожата на лицето
поява на групи от папули (възелчета) по бузите, челото, веждите

Както при всички форми на дерматит, за себорея по лицето е характерно периодичното обостряне и затишие на симптомите (ремисия). От ключово значение за успешното лечение е проактивният подход – полагането на грижи за кожата дори в периода на ремисия.

Себорея по лицето – лечение

Активният лечебен подход при себорея по лицето е в компетенцията единствено на лекуващия лекар. Той трябва да е съобразен със състоянието на пациента и тежестта на симптомите. Грижа на пациента е да полага качествени грижи в периода на ремисия.

Специалистите от екипа на програма Лекзема препоръчват прилагането на качествени хидратанти и емолиенти върху засегнатите себорейни зони. Тези продукти се прилагат и в двете фази на заболяването. При обостряне на симптомите хидратантите и емолиентите ускоряват овладяването им. Прилагането на продуктите във фазата на ремисия удължава значително периода на отсъствие на симптоми.

В случаите, когато проявите на себорея по лицето са придружени от гъбична инфекция, успешно се прилагат дермокозметични продукти, съдържащи цинк пиритион (вещество със силно антимикотично действие).

Преглеждания:
3 271