Марсианската спускаема мисия ИнСайт сгъна ръката си и засне нови снимки

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета от „ИнСайт“ на 4-ти декември, се виждат бордовите инструменти на фона на равнината Елизиум. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

7 декември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Нови снимки, заснети от борда на спускаемата мисия „ИнСайт“, показват, че роботизираната ръка е в готовност да вдигне научните инструменти. Ако всичко мине по план, за пръв път в историята на космонавтиката ще има изследователски прибори, които ще са директно поставени на почвата на Марс, а не просто да са монтирани към борда на апарат или марсоход, правейки наблюдения от разстояние. Тук основната научна дейност ще се върши в пряк контакт с планетата.

На тази снимка, също заснета на 4-ти декември, е показано греблото на роботизираната ръка на фона на марсианската почва. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Преди това обаче камерата IDC (Instrument Deployment Camera), която е монтирана към „лакътя“ на роботизираната ръка, ще бъде извъртяна, за да се заснемат панорамни изображения. 

„Днес ставаме свидетели на първите гледки към нашето работно поле“, съобщава Брус Банърдт, главен ръководител на мисията към Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „До началото на следващата седмица ще го заснемем с по-фини детайли и ще направим мозаечно изображение“.

Частичен поглед към корпуса на „ИнСайт“. Снимката е заснета на 4-ти декември. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Освен камерата IDC, на борда на „ИнСайт“ има и камера ICC (Instrument Context Camera), която се намира под корпуса на спускаемия апарат. Тя също ще заснема снимки, но за съжаление няма да са с високо качество поради попаднал върху обектива прах. Камерата имаше защитно покритие, което трябваше да я предпазва по време на спускането, но очевидно това не се случи. „Макар и да е жалко, прахът няма да засегне ролята на камерата, която ще е да заснеме снимки пред спускаемия апарат, където нашите инструменти ще бъдат поставени“, категоричен е Том Хофман от Лабораторията за реактивно движение.

Правилното поставяне на приборите е критичен етап от мисията и затова екипът подхожда с голямо внимание. Може да отнеме два или три месеца, преди инструментите да бъдат спуснати и калибрирани.

Въпреки бавния ход на мисията „ИнСайт“ вече е изпратил някои научни данни за Червената планета. Един от датчиците е отчел спад в атмосферното налягане, който вероятно е причинен от минаваща наоколо прахова вихрушка.

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/