Андрографис – Andrographis paniculata (Burm. f.) Wall. ex Nees.

1
85
Добави коментар
stupid
stupid

Каламег

Семейство Акантови – Acanthaceae

Разпространение. Роднината на растението е Южна Индия, Шри Ланка (Цейлон). Широко се отглежда в Южна и Югоизточна Азия. Расте във влажни, сенчести места. Общоизвестно като „Цар на горчивото“ или „Жлъчка на Земята“.

Описание. Андрографис е едногодишно тревисто растение, високо 36-100 мм. Стъблото му е тъмнозелено, с дебелина от 3 до 6 милиметра, гладко, четириъгълна форма, с надлъжни бразди. Листата са противоположни, ланцетовидни (копиевидни) по форма, дълги 8 см., широки 2,5 см., разположени на къси мъхести дръжки. Коренът е дървесен, прост и вретеновиден. Цветовете са дребни, бели, розово-лилави петна. Плодовете представляват малки капсули, дълги около 2 см, съдържащи многобройни жълто-кафяви семена. Има много горчив вкус.

Използваема част. Използва се цялото растение включително и корените, но най-вече листата.

Химичен състав. Андрографолид, неоандрографолид, флавоноиди, дитерпени, гликозиди. деоксиандрографолид, андрографизид и др.

Действие и приложение. Противовъзпалително, противотуморно, противовирусно, антибактериално, противоглистно, имуностимулиращо, спазмолитично действие. Андрографис се използва в южна Азия от хилядолетия за поддържане на здравето Аюрведа. Традиционно се употребява за борбата с настинки и инфекции (обикновено в китайската медицина). Използва се при улцерозен колит, възпаление на горните дихателни пътища, хрема, висока температура, гърлобол и кашлица, бронхити, ревматични неразположения, настинка, грип, болки в ставите, забавя стареенето, сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза, намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта, намалява склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци, понижаване на кръвното налягане, намалява стреса, подобрява храносмилането, диабет, проблеми с бъбреците (защита на бъбреците), ухапвания от змии и насекоми. Съдържа голямо количество антиоксиданти, които стимулират детоксикацията на организма и тонизират имунната система. Използва се при различни чернодробни и жлъчни заболявания. Спомага за по-доброто движението на жлъчния сок и предпазва черния дроб от увреждания. Укрепва имунитета. Според редица китайски учени, екстрактът от андрографис има противотуморно действие.

Начин на употреба. Една чаена лъжичка суха билка се залива с една чаша вряща вода и се запарва за 5-10 минути. Пие се преди всяко хранене. Ако се използва свежа билка, запарката се приготвя с 10-12 грама от билка.

Приемът му продължително време или/и в по-високи дози, може да доведе до подуване на лимфните възли. Андрографис не бива да се приема от кърмещи жени, както и от бременни. Има данни за абортивен ефект при прием на растението. Поради това не бива да се взема от жени, които се опитват да забременеят. Поради имуностимулиращото му действие не бива да се приема от хора, страдащи от автоимунни заболявания – обостря и задълбочава болестта. При хора с нарушения в кръвосъсирването може да забави съсирването на кръвта, което би довело до повишаване риска от кървене, бавно зарастване на рани, образуване на синини.