Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година

4
316
Добави коментар
setlans
setlans

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година

Всяка година, Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) представя много интересен доклад с данни за световния туризъм.

В него са включени подробни данни за посещенията на всяка страна, колко пари е спечелила от туристическия бранш, какъв ръст или спад отчита и още.

Най-вероятно вече имате предположения за първенците, но може и да има една или две изненади.

Като цяло, доста рекорди са поставени през 2017 г. в туристическият бранш. Направени са над милиард туристически пътувания, което е със 7% повече от предходната година.

Без да се бавим, нека видим най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година:

Северна Америка – САЩ (76,9 милиона посетители)

Не е голяма изненада, че САЩ е най-популярната дестинация в Северна Америка. Сред водещите фактори за това е размерът на страната, който предлага множество различни забавления, за всеки тип турист. Разбира се, най-популярни остават слънчевите щати Флорида и Калифорния.

В същото време, Ню Йорк става все по-достъпен за европейците, благодарение на нарастващият брой бюджетни авиокомпании.

За региона, Мексико остава популярна дестинация с над 39 милиона туристи, а Канада е посрещнала над 20 милиона туристи.

Най-посещаваната карибска страна е била Доминиканската република с 6,2 милиона, а Коста Рика остава най-популярната дестинация в Централна Америка с малко под 3 милиона туристи.

Южна Америка – Аржентина (6,7 милиона посетители)

В Южна Америка има доста по-равномерно разпределение на туристите. Между 6 и 7 милиона души са посетили Бразилия, Аржентина и Чили. Ръст на посетителите се наблюдава и в Колумбия, Парагвай и Перу.

Аржентина води в класацията за Южна Америка, благодарение на мегаполиса Буенос Айрес – главният туристически център на страната. Мнозина избират страната и заради природното разнообразие, което предлага – зашеметяващи езера, планини и ледници.

Европа – Франция (86,9 милиона посетители)

Най-популярните туристически дестинации в света се намират в Европа. За 2017 г., Испания привлече зашеметяващите 81,8 милиона посетители. Това е почти двойно повече от населението и. Франция обаче застава начело на списъка с 86,9 милиона туристи – с 4 милиона повече посетители от предходната година.

Въпреки високите цени и репутацията на негостоприемност, Париж остава номер едно място за романтично бягство.

6 от 10-те най-посещавани страни в света са европейски. Италия е успяла да привлече 58,3 милиона посетители, Великобритания – 37,7 милиона, Турция – 37,6 милиона и Германия – 37,5 милиона.

Над 8,8 млн. туристи са посетили България през 2017 година. Отчита се ръст на посещенията от 7,6% спрямо 2016 г.

Африка – Мароко (10,3 милиона посетители)

Тук може би ви изненадахме. Неочаквахте, че Мароко е най-посещаваната страна в Африка, нали?

Страната става все по-популярна, заради близостта и до Европа и нейната екзотичност. Маракеш остава топ дестинация за страната, но Мароко развива и своите морски курорти, а по-авантюристичните туристи могат да се отправят към Сахара.

С развитието на Египет, Мароко може скоро да изпадне от върха. През 2010 г., Египет успя да привлече 14,1 млн. туристи, но с настъпването на Арабската пролет и нестабилността в региона, през 2017 г., страната е посетена от само 8,1 милиона туристи.

Това е увеличение от 55% спрямо предходната година, което показва, че нещата се стабилизират и страната си възвръща старата слава.

От субсахарските държави, Южна Африка е на върха, със своите 10,3 млн. туристи, последвана от Зимбабве (2,4 млн.), въпреки че много от тези държави не обявяват официалните си данни.

Азия – Китай (60,7 милиона посетители)

Както в случая със Съединените щати, размерът на Китай допринася значително за привличането на над 60 милиона посетители през 2017 г.

Цифрите обаче могат да се интерпретират по много различни начини, тъй като Хонг Конг (28 млн. туристи) и Макао (17 млн. туристи) се третират като отделни страни и пътуванията между трите могат да се класифицират като вътрешни, а не международни.

Тайланд е официално втората най-посещавана страна с 35,4 милиона туристи. Други азиатски държави с над 20 милиона посетители са Малайзия и Япония.

Океания – Австралия (8,8 милиона посетители)

Австралия остава популярна туристическа дестинация, но изолираното и местоположение си казва думата. Страната се равнява с България по брой туристи.

Нещата обаче са по-различни тук, тъй като за повечето туристи Австралия се счита за „дестинация веднъж в живота“. Поради тази причина, гостите на страната са склонни да останат доста по-дълго от обичайното. По отношение на международните приходи от туризъм, Австралия се нарежда на седмо място в света с над 40 млрд. долара в хазната.

Нова Зеландия е доста по-екзотична дестинация, затова е посетена само от 3,6 милиона туристи.

Сетланс