Въвеждат видеокамери в инвазивните кардиологии

1
66
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Здравната каса предлага догодина в инвазивните кардиологии да се монтират камери. Целта е да се ограничат възможностите за източване на Касата, информира БНТ.

От Здравната каса предлагат в ангиографските зали да се монтират камери, които да наблюдават само входовете им. Целта е да се следи дали лекар и пациент са влезли в залата за извършване на процедура.

„Лекари, които едновременно се водят на график в една болница и в същото време се отчитат дейности на тяхно име в друга болница. Целта е да се избегне това. Това, което предложи НЗОК, не е да се наблюдава самата манипулация като доказателствен материал, а да се наблюдава кой и в какъв момент от денонощието е извършил манипулацията.“, коментира Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС.

Пациентите няма да бъдат снимани по време на манипулацията.

„Трябва да знаят и БЛС и НЗОК ,че дори и да го въведат подобно изискване. То не може да стане без изрично писмено съгласие от страна на пациента“, заяви Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Записите ще се пазят до 30 дни и ще се използват от контролните органи при съмнения за злоупотреби.

„Всичко, което е в полза на контрола, аз съм го приветствал винаги и продължавам да го приветствам. За мен е интересно какво ще направят като снемат пациента, че влиза. Единствено това, че ще се знае, че този пациент е влязъл да му се прави някакво изследване. Ама дали е направена процедурата така, както трябва да бъде направена, дали е отчетено, нещо което не е направено“, коментира Проф. Генчо Начев – директор на УМБАЛ „Св. Екатерина.

Предложението на здравната каса е част от анекса към Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на годината.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари