Подозрителното „изчезване“ на богатството на Ел Чапо генерира интриги в мрежите

1
183
Добави коментар
stivi56
stivi56

Хоакин „Ел Чапо“ Гузман, човекът, който стоя в продължение на години сред най-богатите в света в списъка на Forbes, със състояние над $ 1,000 милиона, няма пари нито имущество или инвестиции. Неговото богатство изглежда е изчезнало.

 

Поне за американското правителство То не успява да намери нито едно песо, собственост на предполагаемия лидер на картела „Синалоа“, който е съден по 11 обвинения във федерален съд в Бруклин, Ню Йорк. Процесът започна преди три седмици и се очаква да продължи до началото на следващата година.

 

Това е първият път, когато водещ мексикански наркотрафикант бива съден от американски съд. На милионера Гусман, който бил платил подкупи на мексикански президенти и шефове на полицията, не се откриват банкови сметки никъде по света, нещо, което анализаторите вече обявиха преди една година.

 

На 13 ноември, Джефри Лехтман, водещ адвокат на Хоакин „Ел Чапо“ Гузман каза, че тогавашният президент на Мексико, Енрике Пеня Нието и неговият предшественик, Фелипе Калдерон, са получили милиони долари подкупи от картела Синалоа.

 

„Ел Чапо“, по декларации по време на процеса, е платил около $ 10 милиона на Гилермо Гонсалес Калдерони, бивш командир на федералната съдебна полиция в Мексико, убит в Тексас през 2003 г. В замяна той е споделял информация за разследванията на трафика на наркотици.

 

Ел Чапо няма на свое име имоти и инвестиции, въпреки че според Мартинес – един от неговите най-близки сътрудници, той има къщи „на всеки плаж“; най-малко четири джета, в които е транспортирал милиони долари; яхта, наречена „Ел Чапито“; зоологическа градина в къща в Гуадалахара и е преминал лечение анти-стареене в Швейцария.

 

Миналата седмица Мартинес, известен още като „Ел Tololoche“ заяви, че „Ел Чапо“ е подарявал по 1,000,000 долара и нови автомобили всеки декември на някои от своите служители.

 

Мартинес, който служи като защитен свидетел на американското правителство. в процеса, заяви че приходите на Гузман са били толкова големи през „кокаиновия бум“ в началото на деветдесетте, че е подарявал 50 автомобила на служителите за Коледа , а на него самия – по милион долара всеки декември.

 

Американското правосъдие не е открило някакъв вид транзакции на известния капо, който през февруари 2017 г., дори заяви, че няма пари, за да плати на адвокат. След това няколко федерални защитници му дават безплатни съвети.

 

Смята се, че той незаконно е вкарал Съединените щати. около 457 тона наркотици, което генерира печалба от 14 000 000 000 долара.

 

Загадката къде са тези пари нажежава мрежите.