Захариева: Агенцията за българите в чужбина е безсмислена в този ѝ вид

1
190
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Не виждам смисъл в съществуването на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в този ѝ вид. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на Bulgaria On Air в събота.

„Агенцията в този ѝ вид наистина не виждам смисъл да съществува. Цялостната политика се развива всъщност в Министерството на правосъдието и приключва в Президентството, така че няма нужда от друг действащ орган за това“, коментира Захариева.

Тя бе категорична, че политиката за българите зад граница не може да се затвори само в издаването на удостоверения за български произход.

Във връзка с миграционната криза в Европа Захариева посочи, че континентът се тресе заради канали на незаконни мигранти. Проблемът е глобален и нито една държава не може да се справи сама, убедена е тя.

„Всяка държава може бъде източник, транзитна страна и дестинация на мигранти“, изтъкна министърът и добави, че  „от тази гледна точка всички държави трябва да се борим, за да спрем това – не само държавите на транзит и дестинация, но и държавите, които са източник на мигранти“.

По думите ѝ пактът на ООН е опит за единодействие. В него има добри неща като разграничението между законен и незаконен емигрант например. От наша гледна точка – като страна, която е външна граница на ЕС, има обаче и притеснителни неща. „Затова България взе решение, когато се гласува този пакт в ООН, да се въздържим, като изложим нещата, които ни притесняват, но да продължим да изпълняваме ангажиментите по другите договори, които имаме“, посочи Захариева.