Доматите, краставиците и лукът поскъпнаха

1
147
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В първата седмица на месец декември цените на плодовете и зеленчуците тръгнаха нагоре. Оранжерийните домати се търгуват с 9% или около 18 стотинки по-скъпо за килограм на едро. Цените на оранжерийните краставици пък са с 5,2% по-високи, което представлява ръст от около 13 стотинки на кило на едро. Зрелият лук поскъпна с около 9 стотинки на кило на едро, което е 9,4% повече от предходната седмица.

Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Седмичният бюлетин сочи, че вносните домати също са поскъпнали, макар и само с 1,3% или около 2 стотинки. Горе-долу с толкова се е повишила и цената на зелето. Картофите пък се търгуват с почти 10% по-скъпо. Увеличението е от 7 стотинки.

С 4,9% или с около 10 стотинки поевтиняха вносните краставици. Цената на морковите също падна, с 6 стотинки или с 8,5%. Мандарините вървят с 5 стотинки по-евтино, което е спад от 3,4%. Бананите също поевтиняха, като цената падна с 6,4% или с 12 стотинки на кило на едро. За сметка на това ябълките поскъпнаха с 6 стотинки на кило.