Барбаращолен: подземният архив, където се съхранява немското културно наследство

17
509
Добави коментар
setlans
setlans

Барбаращолен е подземен архив, предназначен да запази германското културно наследство от всякакъв вид бедствия – природни или причинени от човека.

На западния край на Шварцвалд, дълбоко в планината, където някога миньорите са добивали сребро, се крие немското културно наследство.

Архивът се намира в стар тунел издълбан в скалите, на дълбочина от 400 метра и с дължина около 700 метра. Тежка стоманена врата пази наследството, а на входа се виждат три сини щита – те символизират най-високата степен на защита на ООН, според Хагската конвенция за защита на културните ценности.

Въпреки че мястото не изглежда охраняемо, това съвсем не е така. Територията около архива е затворена зона, там не минава никакъв транспорт, като е забранено дори минаването на самолети.

Зад тежката врата се намират стотици стоманени варели. Вътре в тези херметически затворени варели се съхраняват копия на най-важните за страната културни документи и изображения, под формата на микрофилми.

Смята се, че всичко, което се съхранява в подземният архив, може да издържи всякакъв вид природни бедствия или ядрени катастрофи, в продължение на 500 години.

Барбаращолен и Конвенцията

Барбаращолен (в превод „галериите на барбара“) се намира в близост до Оберайд, Брайсгау. Самият тунел е построен през 1903 г., за да транспортира добива от мините до жп гарата, планирана в Хинтертал. След издълбаване на 700 метра, обаче тунелът е изоставен. През 70-те години, той е преустроен като подземен архив.

Този подземен архив е един от петте такива обекта, създадени в света по Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт.

Освен Германия, над 130 други държави подписват конвенцията, защото всички са съгласни за едно: