Президентът Радев участва в ритуал по запалване свещите на Ханука

1
154
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът Румен Радев участва в ритуал по запалването на свещите на Ханука в Софийската синагога. Днес еврейската общност чества празника на светлината Ханука.  

Държавният глава беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим 168 години преди Христа. Свещникът за Ханука има девет свещи. Последната, девета свещ, е в центъра на свещника и само от нея е позволено да се дава светлина.

Президентът Румен Радев запали основната свещ за Ханука в Централната софийска синагога.  

Преди да запали свеща на ханукията държавният глава подчерта, че еврейска общност у нас е давала мъдри умове на България, част духовните водачи на нацията. Радев припомни и обединението на народа ни за спасяването на българските евреи.

„Живеем в тревожно историческо време. Агресивният национализъм и ксенофобията все по-отчетливо надигат глас. Дори в днешния тържествен момент не може да забравим, че през отминаващата година ставаме свидетели на убийства с антисемитски подбуди по Европа и по света”, заяви държавният глава Румен Радев.

„ Вярвам, че и днес рамо до рамо ще отстояваме принципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по-добър свят. И нека светлините от свещниците в еврейските домове на Ханука и напомнят, че в нашите умове и сърца е волята на да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро. Честит празник!“, допълни президентът.

За вярващите Ханука е чудо, при което с всеки изминал ден светлината става все по-силна. Затова приемат празника като символ на завръщането, свободата и надеждата.