За цената на предстоящите 5G телефони

2
185
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

Компаниите вече обявяват плановете си за революционната технология и по-разговорливите шефове споделят прогнозите си за развитието на бранша.

4G не е спомен от антично време, но все пак следва да бъде заменен. Напоследък нашумялата тема из средите, свързани с комуникации, е настъпването на 5G връзката, която е много по-бърза от предшественика си, 4G. По-рано тази година Motorola представиха планове за използване на 5G връзка, но инициативата се оказа преждевременна – все още няма телекомуникационен доставчик на услуги, който да предлага 5G връзка.

Какво e 5G?

На първо място, 5G е нова технология за връзка между устройство и доставчик на мобилни данни. Очаква се скоростта за трансфер на информация да е поне 40 пъти по-бърза – един типичен 4G телефон би могъл да свали 3-D филм за около 6 минути, докато 5G връзката ще се справи за около 6 секунди.

Говори се за два типа 5G връзка – „милиметрова“ (millimeter wave technology) и под-6-гигахерцова (sub-6 Ghz spectrum waves). По-бързата е милиметровата, но е по-сложна и трудноподвижна – ефективна е на по-къси разстояния, блокират се от дървета и стени, можем дори да спрем сигнала ако си сложим ръката над антената на устройството. Под-6 Ghz връзката не изпитва тези проблеми, но е по-бавна – надскача 70Mbps на 4G връзката само около 7 пъти, докато при милиметровите вълни това число ще е много по-голямо. В САЩ T-Mobile ще използват под-6 GHz връзка, докато AT&T и Verizon ще са на милиметрови вълни.

Източник: Saudi Gazette

За потребителите това би означавало също толкова по-големи сметки за телефон, ако доставчиците не променят цените. 1 час гледане на видео с нормално качество е около 1 GB в информация, а HD е около 3 GB за час, според Netflix. 4К видео за същото време е около 7 GB. Моят месечен план е за 10 GB, които за 1 година ползване не съм изразходил нито веднъж. С 5G ще успея за около час и половина.

От страна на производителите нещата също не изглеждат розови. Qualcomm имат процесор, който да се справя с трудностите на милиметровите вълни, но поради различни фактори телефонът става по-тежък, по-голям и с по-кратък живот на батерията. Както можете да видите на снимката, самите антени на устройствата изглеждат умопомрачително в сравнение с новите тенденции в дизайна на телефони (напр. iPhone XR, Nokia 7.1).

5G Moto Mod – забележете колко добавя към размерите на телефона. Снимка: VentureBeat

Та какво можем да очакваме?

Изпълнителният директор на OnePlus (компанията, която наскоро пусна модела 6T, който от различни медии е приветстван като едно от най-добрите неща, които се случват на пазара за смартфони) Pete Lau спомена в няколко интервюта, че 5G функционалност би струвала на OnePlus феновете 200 – 300 долара. Cristiano Amon, президент на Qualcomm, коментира, че прогнозата е малко завишена, но различните компании ще остойностят продуктите си различно – някои биха поставили висока цена с цел да извлекат полза от широката си популярност, докато други биха използвали именно цената като шанс да увеличат потребителската си база.

Осезаемо влияние върху цената в дълъг план ще окаже и фактът, че 5G устройствата на този етап не могат да получават данни от различни мрежи. Това означава, че телефон, купен през Verizon и работещ на същата мрежа, не може да комуникира с AT&T кули при липса на обхват от Verizon.

Първото наличие на 5G мрежа в Европа се очаква да бъде във Великобритания – OnePlus ще партнира с EE за под-6 GHz мрежа и устройства. Подходът на OnePlus е толкова смел основно поради причината, че фенбазата им се състои от верни фенове на Android платформата, които могат да оценят функционалността, простия дизайн и достъпната цена. Pete Lau споделя, че именно тези последователи на марката най-вероятно очакват 5G връзка с голямо нетърпение и ще се радват да я получат, независимо от цената. 

 

Thrilled to announce our strategic partnership with EE on 5G – together with Qualcomm we look forward to launching the first 5G device in Europe! #OnePlus #EE #Qualcomm pic.twitter.com/UnKMpGT5Pg
— Pete Lau (@petelau2007) December 5, 2018

 

Единственото сигурно нещо, което можем да кажем, е, че ще сме свидетели на интересна турбуленция в сферата на смарт устройствата и телекомуникациите. Самото добавяне на 5G връзката ще разкрие изцяло нов хоризонт от дейности, които вече ще могат да се изълняват дистанционно, а раздвижването на пазара за смартфони ще създаде конкуренция и нужда от иновация, от което печели най-вече потребителят.

Източници: TechRadar, The Verge, CNN, cnet.