Химикалите в продуктите за лична хигиена може да ускорят пубертета при момичетата

1
144
Добави коментар
stupid
stupid

Резултатите, публикувани в списание Human Reproduction , събрани от 338 деца които са проследявани от раждането до юношеството, за да документират как химикалите влияят върху детското развитие.

 

Учени от от Калифорнийския университет в Бъркли установяват, че дъщерите на майките, които са имали по-високи нива на диетилфталат  и триклозан в телата си по време на бременност, са влезли в пубертет в по-ранна възраст. Същата тенденция не се наблюдава при момчетата.

 

Диетилфталатът често се използва като стабилизатор в козметиката. Антимикробният агент триклозан, който FDA е забранил да използва в сапуна през 2017 г., защото се оказва, че е неефективен, все още се използва в някои пасти за зъби.

 

Учените подозират, че много химикали в продуктите за лична хигиена могат да попречат на естественото развитие на хормоните в тялото ни. Проучвания показват, че излагането на тези химикали може да промени репродуктивното развитие при плъхове. Химичните вещества включват фталати, които често се срещат в ароматизирани продукти като парфюми, сапуни и шампоани, които се използват като консерванти в козметиката; и феноли, които включват триклозан.

 

Изследването набира бременни жени, живеещи и работещи във ферми, предимно от латиноамерикански общности в Салинас в Централна Калифорния, между 1999 и 2000 г. Въпреки че основната цел на проучването е да се проучи въздействието на експозицията на пестициди върху детското развитие, изследователите са се възползвали от възможността да изследват и ефектите на други химикали.

 

Учените установяват, че всеки път, когато концентрациите на диетилфталат и триклозан в урината на майката се удвоява, времето на етапите на развитие при момичетата се измества приблизително с един месец по-рано. Момичетата, които са имали по-високи концентрации на парабени в урината си на 9-годишна възраст, също са имали по-ранен пубертет. Въпреки това не е ясно дали химикалите причиняват това или ако момичетата, които са достигнали пубертета по-рано, е по-вероятно да започнат да използват продукти за лична хигиена в по-ранна възраст, казва Ким Харли. Необходими са повече изследвания, но хората трябва да са наясно, че има химикали в продуктите за лична хигиена, които могат да разрушат хормоните в тялото ни, допълва тя.