Лозови сарми с кайма

2
330
Добави коментар
ivanss
ivanss

Сармите (често погрешно изписвани сърми, от тур. Sarma dolma) е ястие от завита в листа оризова плънка, което е част от националната кухня на много европейски и азиатски народи. Има много различни варианти в зависимост от вида на листата и от начина на приготвяне на плънката. Някои народи разглеждат собствения си национален вариант и чуждите като различни ястия. Съставки и приготвяне – Основната и неизменна част от плънката е оризът. Допълнително към него в различните национални разновидности могат да бъдат добавени зеленчуци (кромид или праз лук, моркови, целина, домати или доматено пюре), месо (агнешко, свинско, телешко или риба), подправки за вкус или аромат (сладък или лютив червен пипер, черен пипер, кимион, копър), в някои от вариантите дори плодове (ябълки, сливи). Месната плънка най-често използва мазнината на месото, а към постната се добавя растителна мазнина – слънчогледово олио, зехтин.

Плънката се запържва леко и се слага на листата. Количеството не покрива цялото листо, за да може то да бъде навито на руло. В основните рецепти листата са лозови, от прясно зеле (бланширани) или от кисело зеле. В по-нетрадиционни рецепти могат да бъдат от произволно растение с достатъчно големи, меки и приятни на вкус листа.

Навитите сарми се нареждат в тенджера и се варят до омекване на ориза. Поднасят се както са или се заливат със сос, който също е различен в различните национални кухни.