Кафето доказано намалява риска при алкохолна цироза

2
89
Добави коментар
borola
borola

Кафето се свързва с редица здравословни ползи за организма. След като научни изследвания доказаха неговите противоракови и афродизиачни свойства, съвсем ново проучване доказва ползата от освежаващата напитка за черния дроб. Ежедневната консумация на две чаши кафе може да намали риска от алкохолна цироза с до 43%.

Цироза е заболяване на черния дроб и в някои случаи може да доведе дори до чернодробна недостатъчност. От 80-те години на миналия век до 2010 година броят на смъртните случаи от заболяването в световен мащаб се е увеличил от около 675 000 до над 1 милион души. Установено е, че само в САЩ от алкохолна цироза страдат около 650 хиляди души.

Забележителният ефект на кафето при алкохолна цироза

Екип от научни изследователи обедини информацията от девет предварителни проучвания за ефекта от кофеиновата напитка върху риска от алкохолна цироза и публикува резултатите в журнала по Хранителна фармакология и терапевтика.

Когато филтрирали информацията, за да отделят случаите на цироза, причинена от алкохол, изследователите открили, че консумацията на една кофеинова напитка дневно води до намаляване на риска от развитие на чернодробното заболяване с до 22%. Съответно две чаши дневно намаляват риска с 43%, а 3 до 4 чаши – с до 65%.

Как точно тази „безобидна“ на пръв поглед напитка предизвиква такъв забележителен ефект е вероятно да бъде доказано в бъдещи проучвания, но анализатори от настоящото проучване смятат, че ползите се дължат на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на кафето и двете от които доказано предпазват от алкохолна цироза на черния дроб.

Въпреки че са изненадващи, тези данни са силно окуражаващи за страдащите от алкохолна цироза. Изследователите признават, че проучването е донякъде ограничаващо, защото се отнася само до случаи на алкохолна цироза, т.е. не се отнася за другите причинители на болестта, като затлъстяване, диабет или инфекция с хепатит. Не става ясно също дали всички видове кафе имат този благоприятен ефект върху черния дроб, затова не ви съветваме да правите промени в начина си на живот, уповавайки се изцяло на резултатите от това проучване.

Природен продукт за подобряване функциите на черния дроб

Алкохолна цироза е едно от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Възможно е усложненията при заболяването да се предотвратят чрез навременна профилактика, повече движение, правилен хранителен режим и прием на природния продукт Хептен/Hepten®, който оказва благоприятен ефект върху функциите на черния дроб и ускорява регенерацията на чернодробните клетки. Действието на Хептен се дължи на съдържащия се в него екстракт от Бял трън, наречен силимарин.