Връзката между дефицита на витамин D при новородените и шизофренията е потвърдена

1
143
Добави коментар
stupid
stupid

Новородените с дефицит на витамин D имат по-голям риск от шизофрения по-късен етап в живота, съобщи екип от австралийски и датски учени. Това откритие може да помогне за предотвратяване на някои случаи на заболяването чрез лечение на дефицит на витамин D през най-ранните етапи от живота.

 

Проучване, проведено от професор Джон МакГрат от Университетът на Куинсланд в Австралия заено с учени от университета Орхус в Дания, открива, че новородените с дефицит на витамин D имат 44% по-голям риск от диагностициране на шизофрения като възрастни в сравнение с тези с нормални нива на витамин D.

 

„Тъй като плодът е изцяло зависим от майката за получаване на витамин D, нашите открития показват, че осигуряването на достатъчни нива на витамин D на бременните жени може да доведе до предотвратяване на някои случаи на шизофрения, по начин, сравним с ролята на фолиевата добавка за предотвратяването на спина бифида.“

 

В датското проучване са наблюдавали 2602 участника, и потвърждава предходно изследване, което открива връзка между недостига на витамин D при новородените и повишения риск от шизофрения.

 

Следващата стъпка е да се направят рандомизирани клинични проучвания на добавките на витамин D при бременни жени с дефицит на витамин D, за да се изследва въздействието върху развитието на мозъка на детето и риска от невроразвиващи заболявания като аутизъм и шизофрения.