Пилотираният космически кораб Юнити ще лети най-рано утре – в зависимост от условията може да достигне космоса

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на космическия кораб „Юнити“ след днешния изпитателен полет. Photo credit : Virgin Galactic

12 декември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Частната космическа компания Върджин Галактик се готви за пилотиран тестов полет утре на космическия кораб „Юнити“ от серията „СпейсШипТу“. Това ще е първият изпитателен полет от новата тестова фаза, при която ракетният двигател ще се запалва за все повече и повече време. Върджин Галактик очаква още утре човек да достигне до космоса. Но дали ще се случи наистина, зависи от това дали всичко на борда ще протече нормално. 

Стартовият прозорец за първия потенциален пилотиран космически полет се отваря на 13-ти декември. Върджин Галактик планира да изстреля кораба още в началото на прозореца, но дали ще стане, зависи от метеорологичните условия и техническата готовност. Двигателят ще бъде запален за много по-дълго време от преди, но няма да е максималното от предвиденото. Краят на запалването ще се случи, докато корабът се намира в мезосферата, и той ще набере много бързо височина. Това са височини, които никога не са достигани от Върджин Галактик, и тепърва ще се види как ще се държи космическият кораб. Наземният екип ще наблюдава внимателно поведението на „Юнити“, а пилотите ще решат кога да изключат двигателя. 

Освен възможността утре да видим първия пилотиран космически полет на САЩ след приключването на програмата „космическа совалка“, Върджин Галактик ще превозва научни експерименти за НАСА. 

Но независимо дали всички цели на предстоящия полет ще бъдат изпълнени или ще трябва да почакаме мъничко повече, преди да видим човек в космоса на борда на частен кораб, важно е всичко да приключи добре. Основният фокус е върху безопасността. В зависимост от обстоятелствата екипът може да промени или прекрати плановете непосредствено преди излитането или по време на самия полет, за да се осигури безопасното завръщане на пилотите у дома. 

За повече информация: Върджин Галактик

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/