Какво стои зад средиземноморската диета и по-ниския сърдечно-съдов риск

1
170
Добави коментар
stupid
stupid

Ново проучване на бригамската болница, медицинското училище в Харвард и Харвардското училище по обществено здраве съобщават за резултати за кохортно проучване на 25 994 американски жени на диетата от средиземноморски тип. 

 

Учените установяват 25% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания сред участниците в проучването, които консумират храна богата на растения и зехтин, с ниско съдържание на месо и сладкиши. Екипът също така проучвал защо и как една средиземноморска диета може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Резултатите са публикувани в JAMA Network Open.

 

Участниците са попълнили въпросници за приема на храна, давали са кръвни проби за измерване на биомаркерите и са били проследявани до 12 години. 

 

Екипът категоризира участниците в проучването, спрямо приема на храна (нисък, среден или по-висок). Те установяват, че 428 (4,2%) от жените в ниската група са имали сърдечносъдово събитие в сравнение с 356 (3,8%) в средната група и 246 (3,8%) в групата с най-голям прием, което представлява намаление на относителния риск от 23% и 28%.