Ликвидираха заподозрения за атентата в Страсбург

1
149
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Заподозреният за атентата в Страсбург бе застрелян от властите. 48 часа след като бе обявен за издирване, предполагаемият нападател, който откри стрелба в коледен базар, убивайки трима и ранявайки други 12 души, бе открит на около 2 км от мястото на терористичната атака.

29-годишният французин се укривал в съседен квартал. По данни на властите, мъжът е лежал в затвори във Франция, Германия и Швейцария. Присъдите му са за кражби и нападения, предава Ройтерс. Според разследващите, именно зад решетките младият французин от мюсюлманско потекло бил радикализиран.

Очевидци разказват, че когато открил стрелба в емблематичния коледен фестивал на Страсбург, мъжът крещял “Аллах Акбар” – реплика за прослава на Бога в ислямската култура, често асоциирана с радикализирани групи, извършващи нападения под религиозен претекст.

От вътрешното министерство на Франция съобщиха, че полицаи от назначените по издирването екипи се натъкнали на заподозрения и се опитали да го арестуват. Той обаче открил стрелба по тях. Униформените отвърнали на огъня и в престрелката предполагаемият терорист бил убит.

Очаква се Коледният фестивал в Страсбург да отвори врати отново днес. Междувременно, засилените мерки за сигурност във Франция остават. Една от тях предполага увеличена охрана на празничните базари и фестивали в цялата страна.