Здрави и красиви с Алое вера

1
162
Добави коментар
svetla58
svetla58

Какви са полезните свойства на алое вера за нашето тяло и защо египтяните го нарекли растението на безсмъртието

Известно на египтяните като растение на безсмъртието и на американците като небесни пръчици, алое вера идва с широк спектър от невероятни лечебни свойства – някои от които може би вече знаете. Можете дори да имате свое собствено растение алое вера във вашия дом за онези малки спешни случаи като ожулвания, порязвания и изгаряния, но знаехте ли, че свойствата му не се ограничава само до локално приложение и, че всъщност е още по-полезно за тялото ни?

Алое вера съдържа над 200 биологично активни, естествено срещани съставки, които включват полизахариди, витамини, ензими, аминокиселини и минерали.

Според Journal of Environmental Science and Health, алое вера също така притежава антибактериални, антивирусни и анти-гъбични свойства, които подпомагат имунната система при прочистване на тялото от токсини и навлизане на патогени. Но това не е всичко, което сокът или гелът от алое вера може да предложи.

Минерали:

Алое вера има много минерали, включително калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед и манган. Тези минерали работят заедно, за да стимулират метаболитните пътища.

Ензими:

Алое вера съдържа важни ензими като амилаза и липаза, които могат да помогнат при храносмилането чрез разграждане на мастните и захарните молекули.

Витамини:

Едно проучване показва, че алое вера всъщност съдържа витамин В12, който се изисква за производството на червени кръвни клетки. Това би било чудесна новина за веганите и вегетарианците, които често не получават достатъчно количество B12 от диетата си.

Други проучвания пък сочат, че приемането на алое може да направи витамин В12 по-биодостъпен, което означава, че тялото може по-лесно да го абсорбира и използва, като по този начин помага да се предотврати неговия недостиг. Алое вера също е източник на витамини А, С, Е, фолиева киселина, холин, В1, В2, В3 (ниацин) и В6. Въпреки че остава неясно дали можем да разчитаме единствено на алоето като източник на B12, можем да го използваме като добавка, която помага да се увеличи приема му.

Аминокиселини:

Алое вера съдържа 20 от 22-те основни аминокиселини, които се изискват от човешкото тяло. Също така съдържа салицилова киселина, която се бори с възпаления и бактерии.

 

Други ползи от алоето: Освен че е отлично средство за прочистване на тялото, премахвайки токсичните вещества от стомаха, бъбреците, далака, пикочния мехур, черния дроб и дебелото черво, алое може да предложи ефективно облекчение от по-непосредствени заболявания като лошо храносмилане, разстроен стомах, язви и възпаление на червата. То също така укрепва храносмилателния тракт и облекчава ставното възпаление, което го прави чудесен избор за страдащите от артрит.

Друго проучване установява, че ако сокът от алоето се приема на принципа на водата за уста, то той е също толкова ефективен при отстраняването на плаката като обикновената вода за уста и нейната активна съставка, хлорхексидин. Това е много по-добра алтернатива, защото е изцяло естествена, за разлика от натоварените с химикали опции, намиращи се в магазините.

Известно е още, че гелът от алое вера ефективно лекува афти или язви в устата, по-често наричани – рак на гърлото.

Как да приемаме алое?

Алое може да се консумира директно от растението, но най-лесният и най-вкусен вариант е сокът от алое, който можете да намерите в повечето магазини за здравословни храни. Можете също така да купите само листа, които вие сами да си обработите вкъщи.

Можете да си купите сок и да го разбърквате с вашите сокове и сосове, или просто директно да го изпиете. Уверете се, че купувате чист сок от алое / гел, който е направен от цялото листо или само от вътрешността му. Той обаче има лек горчив вкус, така че може да искате да прибавите мед или някакъв друг вид подсладител. На бутилката можете да намерите конкретни указания за дозиране, но би било разумно да поговорите с експерт по естествено здраве или да направите някои изследвания, за да получите указания за конкретно дозиране.

Редактор: Марина Делева