Проектът за „Дом на изкуствата“ в Поморие получи одобрение за финансиране

1
161
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От 130 проектни предложения, 42 бяха одобрени за финансиране по Втората покана от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, сред които е и проектът на Община Поморие за създаване на „Дом на изкуствата”.

Това стана ясно по време на заседанието на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г, което се проведе на 13 декември 2018 г., в град Поморие. Заседанието беше председателствано от г-жа Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и съ-председателствано от г-жа Бейза Туран, Министерство на външните работи на Република Турция.

Проектът на Община Поморие е за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, която е културна ценност от местно значение. Дейностите в проекта включват реконструиране на сградата, възстановяване на автентичния ѝ вид и превръщането ѝ, заедно със съществуващата танцова зала към Центъра за работа с деца, в нов културен център и Дом на изкуствата.

Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцовата зала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата – изцяло санирана.

Одобреният проект е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ и е на стойност 499 489.66 EUR, която е 100% безвъзмездна финансова помощ.