Астронавтите Марк Стъки и Фредерик Стъкроу – биографични сведения

2
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

Астронавтите от вчерашния полет на „Юнити“. Вляво – Фредерик „СиДжей“ Стъкроу, вдясно: Марк „Форджър“ Стъки. Credits : NASA

14 декември 2018 г. 17:50 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 13-ти декември, от територията на САЩ бе проведен първият пилотиран космически полет след приключването на програмата „Космическа совалка“ през 2011-та година. На борда на комерсиалния кораб „Юнити“ летяха двама души : Фредерик „СиДжей“ Стъкроу и Марк „Форджър“ Стъки. В тази статия ще ви разкажа за любопитната биография на двамата астронавти. 

За Стъки това бе първи космически полет, макар че той има дългогодишна кариера като пилот. Форджър е роден през 1958 година в Минеаполис, Минесота. Още като дете се интересува от авиация, а едва 15 годишен започва да лети с делтапланер. В периода между 1976 и 1979 година учи в Канзаския държавен университет, откъдето завършва с бакалавърска степен в областта на физическите науки. След завършването на бакалавъра Стъки се присъединява към Американския морски корпус. През това време той лети на F-4 Phantom и F/A-18 Hornet. В началото на 90-те години пилотът е назначен на мисия към операция „Пустинна буря“ във Войната в Персийския залив и лети на няколко бойни полета. 

След завръщането от Персийския залив, Марк „Форджър“ Стъки продължава образованието си в университета Тенеси, откъдето добива магистърска степен в областта на авиационните системи. През 1993 г. Стъки официално напуска Морския корпус и се присъединява към НАСА като изследователски пилот. Кариерата му в американската космическа агенция продължава до 1999 година, след което сменя няколко работни места. От 2015 година е водещ пилот на Върджин Галактик и закономерно е избран да пилотира кораба „Юнити“ по време на първата му космическа мисия. 

СиДжей Стъкроу е роден през 1961 година в Ла Меса, Калифорния. Завършва бакалавър в Калифорнийския политехнически държавен университет, като степента е присъдена в областта на механоинженерните науки през 1984 година. Стъкроу придобива магистърска степен в същата област през 2000 г. Подобно на Стъки, така и Стъкроу работи известно време за Морския корпус и провежда цели 41 бойни полета към операция „Пустинна буря“. 

Стъкроу е избран за астронавт на НАСА през декември 1994 година. Лети за пръв път в космоса през 1998 г. със совалката „Индевър“ – това е дебютната американска мисия към Международната космическа станция. В рамките на експедицията шестимата членове на екипажа, сред които е СиДжей, прикачват модула „Юнити“ към „Заря“. През 2001 г. лети повторно със совалката „Дискавъри“ към МКС и доставя на борда логистичния модул „Леонардо“. През 2007 г. се качва на „Атлантис“ и лети за трети път на мисия, която доставя гредата S3/S4 към МКС. Последната мисия на Стъкроу за НАСА е през 2010 година, когато астронавтът лети на „Дискавъри“ и отново доставя „Леонардо“. През 2013-та година СиДжей официално напуска НАСА.  

Същата година астронавтът се присъединява към Върджин Галактик, където помага за тестовете на „СпейсШипТу“. На 24-ти февруари 2017 г. Стъкроу за пръв път лети на планиращ тестов полет на „Юнити“, но нито един път не участва при тестовите ракетни атмосферни полети тази година. Стъки лети на два от тях – веднъж с пилота Маккей и веднъж с Масучи. За вчерашния тестов полет, който се превръща в първата космическа мисия, Стъки е избран да лети в тандем със Стъкроу и двамата изпълняват програмата си успешно. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/