По-висок риск от сърдечен атаки на Бъдни вечер

2
125
Добави коментар
stupid
stupid

Повечето хора свързват Коледа с доброта, съпричастност, любов  и смирение, но за някои Коледа може да бъде време на стрес, това показва ново шведско проучване. Проучването показва, че в 22.00 часа на Бъдни вечер е годишният пик за риска от инфаркт, особено за възрастните хора.

 

Учените са анализирали данните от 283 014 сърдечни атаки, съобщени от шведските болници между 1998 и 2013 г. 

 

В Швеция Бъдни вечер е събитие по-важно от Коледа, а изследователите отбелязват с 37% по-голям риск в този ден за сърдечни проблеми в сравнение с контролния период. Рискът е най-голям при пациентите над 75-годишна възраст и при тези със съществуващ диабет или сърдечни заболявания.

 

Интересното е, че моделът на повишен риск през сутринта, който доминира през останалата част от годината, се обърща на Коледа с повишен риск през нощта, което показва, че стресът и яденето през деня предизвикват сърдечни атаки.

 

Това проучване оаче не е достатъчно, за да се докаже причината и последицата между Коледа и риска от сърдечен удар. Целта на проучването не е да ви изплаши от празнуването на празници, а да се обърне внимание за грижата за хората, които биха могли да бъдат изложени на риск и да се опита да намали броя на сърдечните атаки, наблюдавани през Коледа и Нова година.

 

 

„Сега старата мисис Гадшил позвъни и след като му пожела весела Коледа, той овеси глава.

– Това не е кой знае какъв празник за мене, мисис Гадшил – оплака се Чарли. – Коледа е тъжно време за бедните. Право да си кажа, аз нямам семейство. Живея сам в стая под наем.

– Аз също нямам семейство, Чарли – каза мисис Гадшил. Тя говореше уж нехайно и вежливостта й бе насилена. – По-точно, сега децата не са при мен. Имам три деца и седем внучета, но нито едно от тях не се накани да ми погостува тук на изток, в Ню Йорк. Разбира се, аз познавам проблемите им. Знам, че е трудно да се пътува с деца по празниците, макар че на тяхна възраст аз някак се справях, но хората са устроени различно и не бива да ги виним за неща, които не разбираме. Но аз знам как се чувстваш, Чарли. Аз също нямам семейство. Самотна съм като тебе.

Думите на мисис Гадшил не го трогнаха. Може и да е самотна, но тя живее в десетстаен апартамент с трима слуги, с купища долари и диаманти, а колко бедни деца имаше в покрайнините, които биха се радвали да докопат храната, изхвърляна от готвачката й. Той се замисли за бедните деца. Седна на един стол във фоайето и продължи да мисли за тях.“ Джон Чийвър Коледа е тъжно време за бедните