Успех: частната американска ракета Електрон на Рокет лаб изведе в орбита първата си мисия за НАСА

1
243
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

16 декември 2018 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:33 ч. българско време от новозеландския космодрум на полуостров Махия излетя американската космическа ракета „Електрон“ на компания Рокет Лаб. По-малко от час по-късно в околоземна орбита бяха изведени 13 спътника като част от мисията на НАСА ELaNa-19.

ELaNa е съкращение от Educational Launch of Nanosatellites – т.е. това са малки спътници, чиято основна цел е най-вече образователна. Спътниците ще изпълняват различни задачи в космоса – например един от тях ще измерва нивото на радиация в поясите на ван Алън, друг ще тества технологията „слънчево плаване“, трети ще проверява ефективността на роботизирана технология, произведена посредством 3D печат. 

Днешният полет бе трети и последен за Рокет лаб през 2018-та година. Първият полет бе през януари, все още изпитателен, а въпреки рисковете ракетата достигна до орбита и изведе четири спътника. Вторият се случи месеци по-късно, през ноември, с шест спътника. Самият факт, че сега имаме нов полет толкова скоро след ноемврийския, доказва потенциала на частната компания. Тя се утвърждава като редовен превозвач на малки изкуствени спътници, а конкуренцията в лицето на сходни американски компании като Вектор и Върджин Орбит, както и на няколко китайски стартъпа, остава далеч назад. Нито една от тези конкуренти фирми не е успяла да изведе дори и един тестов спътник към настоящия момент. Разбира се, през 2019-та нещата могат да се променят. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube link)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/