Блогът на Апостол Апостолов :: КУКУ, ПИПЕ И АМПЕ

2
219
Добави коментар
tocco
tocco

                                                         ПЕРКО НАУМОВ Е ЗЛЕ, МНОГО ЗЛЕ

 

Мизерни битови условия, липса на персонал и добра рехабилитация, обществено стигматизиране – психично болните в България се сблъскват с огромни проблеми. В психиатрията на Курило около 100-ина пациенти бавно гаснат в леглата си насред мизерната обстановка.

 

Директорката на болницата Цветослава Гълъбова казва, че ситуацията там е представителна за състоянието на психиатричните болници в цялата страна. От 12-те държавни болници, лекуващи хора с психически разстройства, 11 се намират в отдалечени места като Курило.

 

Условията в болницата са тежки – на 20 души се падат общо 2 тоалетни, пациентите са по трима в стая, а металните легла, на които спят, са единственото им лично пространство. Освен с материалните несгоди, хората, страдащи от психични заболявания, се сблъскват с всякакви, широко разпространени предразсъдъци.

„Изоставаме с десетилетия от европейските страни, където тези проблеми са решавани много години преди ние даже да започнем да говорим за това. Понякога се чувствам странно, когато попитаме нашите партньори за помощ и указания и те ни отговорят, че трябва да ни дадат текстове от началото на 20 век“, коментира д-р Пламен Димитров.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.