Френски политици осъдиха насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай

1
254
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Във френския сенат се проведе форум на 16 ноември 2018 г., по случай 70-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. На събитието бе разгледан въпросът за насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай.

Сенатор Андре Гатолен организира форума в сътрудничество с асоциацията „Акт за човешки права“. Речи изнесоха Франсоа Крокет, посланик за правата на човека във френското външно министерство и представители на различни организации.

Д-р Алексис Женин, невролог и научен консултант от неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (DAFOH), потвърди, че на база събраните от представляваната от него организация доказателства, в Китай се случва широкомащабно насилствено отнемане на органи от живи хора.

Жертвите на това зверство са живи последователи на духовното учение Фалун Гонг, християни и тибетци, разказа д-р Женин.

През 90-те години на 20-и век, в Китай се извършват 300-600 трансплантации на човешки органи годишно, според доклада „Кървава реколта/Клането: Актуализация“ (2016 г.), на канадските адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас, и на американския разследващ журналист Итън Гутман.

След започване преследването на Фалун Гонг през 1999 г., още през 2000 г. са документирани 3,000 операции. През 2001 г. присажданията на органи достигат 10,000, а през 2006 г. те са вече 30,000.

Но когато през 2007 г. съпругата на хирург, взел участие в насилствено отнемане на органи от живи хора, разказва за престъпленията на съпруга си, китайското правителство заличава информацията за тези операции.

Съвместим орган: подозрително бързо

Килгор, Матас и Гутман установяват, че времето за намиране на съвместим орган в Китай е около три седмици, значително по-кратко от държавите с регламентирана система за даряване на органи. В Китай няма такава система, а служители на китайски болници признават пред следователите, че донори на органите за трансплантация са именно последователи на Фалун Гонг.

Властите в Пекин твърдят, че органите са на осъдени на смърт затворници, но броят на екзекуциите в Китай е далеч по-малък от този на трансплантациите, уточни д-р Женин.

Лекарят призова Франция да не мълчи по въпроса, особено предвид факта, че редица китайски трансплантолози са били обучавани в страната през последните 20 години.

Във Франция, времето за намиране на съвместим орган за трансплантация е от три до пет години. 300 пациенти отпадат от списъка с чакащи годишно – въпреки че не им е присаден орган във Франция, нито пък са починали.

Според д-р Женин, Франция трябва да промени законите си по начин, който да не позволява френски граждани да пътуват до Китай за трансплантация на орган от неидентифициран донор, и така да стават неволни съучастници в това престъпление.

Геноцид в Китай

Сенатор Андре Гатолен заяви, че насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай е геноцид. И добави, че парламентите на много държави, включително Франция и Италия, са обезпокоени от този въпрос. Гатолен се съгласи, че френските законодатели трябва да приемат закони, които да възпрепятстват гражданите да участват в незаконната търговия с органи в Китай.

Франсоа Крокет, посланикът за правата на човека във френското външно министерство, каза в интервю за медиите след форума, че макар мнозина да вярват, че членството на Китай в международни организации ще повлияе положително на положението с човешките права в източната държава, това всъщност не се случва.

Относно преследването на Фалун Гонг в Китай, Крокет коментира, че Франция повдига този въпрос многократно по време на диалог с Китай.

Дипломатът отбелязва също, че Франция не е единствената държава, която се опитва да обсъжда преследването на Фалун Гонг.

Подкрепа за Фалун Гонг

Сам Ренси, политик от Камбоджа, който също присъства на събитието, подкрепи Фалун Гонг.

„Хората трябва да уважават свободата на убежденията. Вярата и медитативните практики ни помагат да станем добри, по-добри и още по-добри хора.“

Съдия Жан-Франсоа Змиру говори за съдебните дела, които последователи на Фалун Гонг в Китай завеждат срещу Дзян Дзъмин, бивш председател на китайската комунистическа партия и инициатор на преследването на духовната практика.

Според Змиру, тези дела показват, че хората искат да помогнат за спиране на репресиите. И добави, че такива съдебни дела могат да бъдат заведени и във Франция.

Ги Оранш, член на „Християни срещу изтезанията“ предложи три начина за подпомагане на преследваните групи в Китай:

– повишаване осведомеността сред обществеността за съществуването на тези групи;

– повишаване на осведомеността сред политиците, за да помогнат за спиране преследването на тези групи;

– настояване китайското правителство да приложи закони и споразумения, ратифицирани от него.

Източник: http://ru.minghui.org/html/articles/2018/11/26/1147320.html