Кой ще наследи британската корона и кой ще оглави Общността на нациите след смъртта на Елизабет Втора?

1
195
Добави коментар
setlans
setlans

Кой ще наследи британската корона и кой ще оглави Общността на нациите след смъртта на Елизабет Втора? След раждането на третото дете на херцога и херцогинята на Кеймбридж – Уилям и Катрин, и бракът на принц Хари с Меган Маркъл, линията за наследяване на британската корона се превърна в интересна тема в целия свят.

Истината е, че нещата са малко по-сложни.

Какво е британската корона и какво е Общността на нациите?

Голяма грешка, която доста често правят българските медии е да считат британската корона и Общността на нациите за едно и също нещо. Това не е така.

Наследникът на британския трон не е задължително да бъде и глава на Общността на нациите.

Общността на нациите, позната и като Британска общност, е организация, включваща 53 държави, които са били част от Британската империя, с изключение на Мозамбик и Руанда.

Основна цел на тази организация е икономическо сътрудничество между страните членки, разпространение на представителната демокрация, личната свобода и т.н. Всички цели на Общността на нациите са обобщени в Сингапурската декларация от 1971 година.

Глава на общността в момента е кралица Елизабет Втора.

През февруари 2018 година се състоя тайна среща на Общността, чиято цел е била да се определи следващият глава, в случай на кончина или оттегляне на кралицата от трона.

Резултатът не е обявен, но се знае, че кралицата е настоявала това да бъде синът и принц Чарлз. Това решение обаче не е в нейните правомощия и ще се реши с гласуване от всички страни членки на Общността.

Кой ще наследи британската корона?

За съжаление на много британски граждани, това ще бъде Чарлз, принц на Уелс. Казваме за съжаление, защото според анкета от 2017 година, 51% от анкетираните британци смятат, че следващият крал трябва да бъде принц Уилям.

Слухове сочат, че кралица Елизабет Втора доброволно ще се оттегли от трона, когато навърши 95 години. Това са непотвърдени слухове, а и самата Елизабет Втора неведнъж е казвала, че никога не би се отказала от трона.

Нека видим пълният списък с наследниците на британската корона:

1 – Чарлз, принц на Уелс

2 – Уилям, херцог на Кеймбридж

3 – Принц Джордж Кеймбриджки

4 – Принцеса Шарлот Кембриджка

5 – Принц Луи Кеймбриджки

6 – Хари, херцог на Съсекс

7 – Андрю, херцог на Йорк

8 – Беатрис, принцеса на Йорк

9 – Евгения, принцеса на Йорк

10 – Едуард, граф на Уесекс

Сетланс Заглавна снимка: Carfax2 – Own work, CC BY-SA 3.0, Link