Какво се случва при увреден черен дроб?

1
232
Добави коментар
borola
borola

Черният дроб изпълнява най-много и най-разнообразни функции в нашето тяло. Когато той не е “във форма” последствията от това се усещат с нарушения в редица системи в организма. Заболяванията на черния дроб прогресират бавно, но когато напреднат от това страда целия организъм.

Главни функции на здравия черен дроб

Основните функции, които изпълнява един здрав черен дроб са депониране на хранителни вещества за поддържане на енергиен резерв за тялото, секретиране на белтъци за най-различни цели и детоксикиране на организма.

Депонираща функция

Когато тялото няма непосредствени нужди от енергия, но в кръвта има висока концентрация на глюкоза част от нея се депонира в черния дроб под формата на гликоген. В моменти на повишена активност на организма той се разгражда отново до глюкоза за покриване на повишените енергийни нужди на тялото.

Секреторна функция

Здравият черен дроб е отговорен и за изграждането на основните структурни белтъци на кръвта – плазмените белтъци, както и на т.нар. кръвосъсирващи фактори, също циркулиращи в кръвната плазма. Освен това, черният дроб секретира и жлъчен сок, който се съхранява в жлъчния мехур и се отделя в чревния тракт в процеса на храносмилане.

Детоксикираща функция

Третата най-важна функция на здравия черен дроб е детоксикацията на организма. Този орган филтрира кръвта и я прочиства от токсични продукти, получени при разграждането на хранителни вещества или различни медикаменти, или отделени като отпадни продукти от дейността на телесните клетки.

Последствия от увреждането на черния дроб

Най-различни може да са причините, които да доведат до увреждане на черния дроб. Във всички случаи обаче се стига до сериозни последствия за организма, предизвикани от намалената функционалност на този незаменим орган.

Развитие на жлъчни проблеми

При намалена чернодробна функция може да се наруши производството на жлъчка. Намалената продукция на жлъчни сокове или задържането им в черния дроб води от една страна до невъзможност за разграждане и усвояване на мазнините в състава на храната, а от друга – до възпаление на чернодробната тъкан и дори до развитие на цироза. Освен това се развиват и заболявания, засягащи жлъчния мехур – холецистит, дискинезии и др.

Невъзможност за пълно метаболизиране на приети лекарства

При развитие на фиброзна тъкан и поява на изменения в структурата на черния дроб се затруднява преминаването на кръвта през него. Така всякакви лекарствени продукти и други токсини в състава на кръвта остават неразградени и може да доведат до увреждане на редица важни органи, включително мозъка.

Като цяло се намалява филтриращата функция на черния дроб и той не успява да пречисти кръвта и от други опасни продукти в нея, включително хормони и дори бактерии. Поради това хората с увреден черен дроб са сред най-често страдащите от различни бактериални инфекции.

За подобряване функциите на черния дроб

Независимо каква е причината за увреждане на черния дроб и намаляване на неговата
функционалност е важно да се полагат качествени грижи за този орган, чрез които да се стимулира неговата естествена регенерация. Във всеки подобен случаи оптимална полза може да се извлече от приема на Хептен. Това е специален природен продукт, осигуряващ комфорт на черния дроб и подобряващ функциите му при профилактика или при лечение на хепатит, стеатоза, хранителни отравяния или интоксикации, както и на жлъчни заболявания.