Кои заболявания и процедури могат да причинят сериозно увреждане на черния дроб

1
150
Добави коментар
borola
borola

Като основен детоксикиращ и регулаторен орган и същевременно най-голяма секреторна жлеза в организма, черният дроб не само действа, защитавайки организма от най-различни заболявания, но и много силно се влияе от някои болести и лечението им. Те могат да му нанесат много и разнообразни увреждания от различен характер.

Заболяванията, предизвикани от вируси, могат да засегнат различни системи и органи в организма, като вирусът на хепатита атакува именно черния дроб и може да му нанесе непоправими увреждания, ако не се лекува навреме и с правилните терапевтични методи. Черният дроб обаче може да загуби частично и дори напълно функционалността си и при развитие на други заболявания в организма, които го засягат само косвено, но дoстатъчно силно.

Туберкулозата например, която се предизвиква от бактерии от род Mycobacterium и засяга основно белия дроб, може да увреди сериозно и черния дроб, ако бактериите мигрират до него и го колонизират. Опитите му да се справи с инфекцията в някои случаи са свързани с развитието на т.нар. хепатитна туберкулоза и дори с появата на туморни образувания в органа.
Стомашно-чревните инфекции, предизвикани например от гъбички от род Candida, в някои случаи могат да възпрепятстват детоксикиращата функция на черния дроб и да доведат до негови, или на други органи, увреждания.

Някои методи на лечение на определени заболявания също може да имат пагубно въздействие върху този много важен орган. При хемо- или химиотерапия например, черният дроб е основен потърпевш от страничните ефекти на използваните силни лекарствени средства. Същото важи и за методите на лечение с антибиотици и много други медикаменти, които с действието си срещу определени заболявания, в много случаи увреждат черния дроб, ако дейността му не бъде подпомогната с прием на т.нар. хепатопротективни продукти.

Прием на такива продукти е необходим при всяко от гореизброените състояния с цел опазване на черния дроб и осигуряването на максималния му комфорт и оптимална функционалност. Като мощен хепатопротектор много специалисти и доволни пациенти препоръчват приема на Хептен.