Проф. Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

1
179
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Грипът за разлика от всички други вирусни зимни заболявания се развива и те “сграбчва” за около 2-3 часа. В рамките на тези 2 часа губиш сили, болки по мускулите, болки по ставите, главоболие, страх от светлината, суха кашлица или болка в гърлото, или започва да не ти стига въздуха, чести двигателни движения и кожата ти става сива”. Това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Специалистът препоръча при наличие на тези симптоми хората да се обадят на своя личен лекар, който ще им изпише едно от двете подходящи лекарства. Той каза още, че трябва да се постъпи в болница при загуба на съзнание, дезориентация или дихателна недостатъчност.

Както вече Ви информирахме, тази година не се очакват изненади по отношение на грипната вълна. Пикът отново се прогнозира през януари. Известни притеснения изказват специалистите по отношение на ниския процент ваксинирани. Едва около 0,02% от населението се е възползвало от възможностите за имунизация срещу очакваните този сезон щамове.

Вижте още: Как да различим настинката от грипа?