В кои случаи се употребява силимарин? (част 1)

1
174
Добави коментар
borola
borola

Благоприятният ефект върху черния дроб на основната съставка на природният продукт Хептен – силимарин (смес от изомерни флавоноидни съединения – силибинин, силикристин и силидианин) е задълбочено проучен и доказан. Силимаринът се изолира от растението бял трън. Той действа антиоксидантно, хепатопротективно, противовъзпалително, като не на последно място стимулира чернодробната регенерация и имунната функция.

В кои случаи е особено подходящ приемът на Хептен?

При остро чернодробно увреждане – екстрактът от бял трън в Хептен представлява част от лечението при остър вирусен, медикаментозен, токсичен, вкл. алкохолен хепатит. Специфична индикация за приложение на Хептен е гъбното отравяне и по-специално с вида гъби Amanita phalloides. Приложен в рамките до 48 часа от отравянето, силимарин е способен да предотврати тежката чернодробна недостатъчност и да намали смъртността.
Хронично чернодробно заболяване – силимарин е основно базисно средство за лечение на чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб) и чернодробен хепатит, развити вследствие на прием на алкохол. Напоследък силимарин се прилага с голям успех при т.нар неалкохолна стеатозна чернодробна болест, която включва неалкохолна стеатоза и неалкохолен стеатозен хепатит. Най-често заболяването се развива на основата на чернодробна и периферна инсулинова резистентност и свързания с това метаболитен синдром със и без диабет.

Неалкохолния стеатозен хепатит е свързан с поява на чернодробна фиброза (натрупване на груба тъкан в черния дроб), която преминава в чернодробна цироза (хронична болест на черния дроб, която се характеризира със заместването на хепатоцитите с нефункционални тъкани). Силимарин е предназначен  за употреба при всички случаи на диагностицирана стеатоза като средство за профилактика и лечение на фиброзата, подобно на алкохолната стеатоза и хепатит.

В някои случаи – при хора, засегнати от хепатит В, С или D е необходимо те да се обърнат към гастроентеролог, който след обсъждане да им назначи противовирусно лечение. Базисна терапия със силимарин, е подходяща при липса или непълен отговор от него, както и при съпътстваща стеатоза и напреднало заболяване.

See more

Предишна:Чернодробна недостатъчност – причини, симптоми, лечение и превенция

Back:
Всички

Следваща:В кои случаи се употребява силимарин? (част 2)