Консултативен борд за развитие на малки и средни фирми започна работа в София

1
200
Добави коментар
eventA
eventA

Започна работа нов екип на изключително ефективния модел за развитие на малък и среден бизнес – консултативните бордове на Алфа Групата. На срещата в София специален гост беше Колин Линдзи, управляващ директор на The Alpha Group Int., а регионален директор на новия екип е Борислава Киркова, сертифициран коуч на Noble Manhattan Coaching – една от трите водещи световни компании за обучения в коучинг умения.

Алфа Груп Интернешънъл е създадена преди 10 години в Южна Англия от основателя на Noble Manhattan Coaching – Джерард О`Донован. Днес той е и изпълнителен директор на организацията. Идеята за създаването на консултативните бордове на Алфа Групата е да помогнат на фирми от малкия и средния бизнес сегмент да израснат още повече. Стартират с 4-5 групи, които заседават всеки месец в рамките на няколко години. Целта е да се убедят, че материалите и методологията, които използват, са правилните и отговарят на нуждите на малките и средните предприятия. Всеки един от тези собственици, останал в групите за 3 години, удвоява стойността на бизнеса си. Днес организацията е представена в повече от 23 страни, сред които България, Румъния, Канада, Индия, Сингапур, Дубай, Испания, Дания и т.н.

Всеки месец по света заседават повече от 100 групи. Собствениците на МСП развиват и разширяват бизнесите си и използват конкурентното предимство на Алфа Групата.

По време на срещата в София собствениците на бизнес се потопиха в работната атмосфера на едно стандартно заседание на консултативния борд. Всеки от тях имаше възможност да работи върху конкретна тема – „Създайте Вашия мощен план за бърз растеж“. Мениджърите бяха провокирани да дадат оценка на удовлетвореността от собствения си план за развитие към момента и да коментират заедно с останалите. Следвайки модела на работа на консултативните бордове, участниците получиха наръчници за изчистване на бизнес визията си и структуриране на ключови действия за следващите 12 месеца.

„Алфа Групата предлага на членовете си над 50 разработки по теми, които са валидни за всеки бизнес – сподели Борислава Киркова – именно защото всяка компания от целевата ни група се сблъсква със сходни предизвикателства, касаещи именно мотивацията на екипа, създаването на конкурентни предимства, повишаване на продажбите и т.н. По тези теми се работи в първата част на месечните ни срещи.“

Оказва се, че доста често именно страничният, непредубеден и необременен поглед на дистанциран от казуса човек дава идейни предложения за решаването му, до които често пъти поставящият казуса на масата, по една или друга причина, не е успял да достигне.

– допълва тя.

За да могат да се включат в консултативен борд на Алфа Групата, компаниите е необходимо да имат годишен оборот между 1 и 30 милиона лева. Важно условие е и да имат екип между 35 и 400 служители (изключение се допуска за ИТ компаниите, при които подобни обороти могат да се постигат и със значително по-малък екип) и да имат с какво да допринесат за останалите членове на масата, т.е. нужния опит, експертиза, както и качества като откритост, уважение и спазване на конфиденциалност.

Безспорен е фактът, че малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката. Според Киркова обаче много често те не са подкрепяни от правителствата, които чрез създадени за целта лобита или политически общности подпомагат най-вече големите компании. Понякога правителствата дори практически спъват МСП с налагането на редица преки и косвени данъци, такси и тежка бюрокрация.

„Затова малките и средните предприятия е необходимо да работят заедно и да си помагат, да растат и да се развиват напред с колективното знание, опит и успешни практики“

– категорична е тя.

Мисията на Алфа Груп Интернешънъл е да помогне на 1 млн. бизнеси по света да растат и да се справят с предизвикателствата.

От 15 януари стартират ежемесечните заседания на консултативния борд на Алфа групата. Те се провеждат веднъж месечно в рамките на 6½ часа между 8.30-15.00 ч. В този екип на консултативния борд има все още свободни места до достигане на максималния обем от 20 човека. Едно от основните предимства на борда е, че изключва конкуренцията, тъй като в него може да присъства само по един представител на конкретна бизнес област.