Кметът на Пловдив ще разфасова две прасета пред общината на 26 декември (ВИДЕО)

1
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кметът на Пловдив Иван Тотев е решил на 26 декември от 12 ч. на обяд пред елхата в центъра на града, пред общината, да разфасова ритуално две прасета. Това обяви самият градоначалник пред общинарите, които не сдържаха смеха си.

„Искам да направя анонс, че на 26-ти, ако сте в Пловдив, община Пловдив организира един ритуал, който има за цел да спази българските традиции около Коледа и тъй като вече много хора и много особено от по-малките пловдивчани нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят от близо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града. Имаме една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-ти там ще приготвим по стар български обичай, задно с коледари, облечени с коледни облекла, както са коледарите – с геги, с гевреци и с помощта на Ути Бъчваров, ще разфасоваме две прасета, така че всички сте поканени да спазим заедно тази традиция”, каза кметът на Пловдив.

„Подготвили сме една голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница”, каза още кметът. На въпрос от присъстващите защо на пловдивчани и гостите на града ще бъдат предложени само две прасета, Тотев обясни, че оглавяваната от него община не може да фактурира повече от две животни.

На въпрос дали по стар български обичай ще има и почерпка с ракия Тотев не отговори, но в залата се чу коментар, че гощавката ще е с червено вино.

Идеята на кмета на Пловдив веднага предизвика присмех в социалните мрежи, особено на фона на факта, че градът е обявен за „Европейска столица на културата” за 2019 г.