Артишок – Cynara scolymus L.

1
164
Добави коментар
stupid
stupid

ангинари

Семейство Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Разпространение. Среща се в Средиземноморския регион в своята дива форма, в южната част на Европа и част от Централна Азия. Много ценен в древния Рим. Отглежда се като зеленчуково и лечебно растение в Южна и Западна Европа. У нас се отглежда много рядко като декоративно растение.

Описание. Артишока е многогодишно тревисто растение с 0,5 – 2 м високо стъбло, просто или по-рядко разклонено, изправено надлъжно набраздено. Листата са дълбоко пересто нарязани, отгоре голи, отдолу сивовлакнести, приосновните са до 80 см дълги и широки до 30 см, дяловете са островръхи. Цветните кошнички са единични, едри, 6–7 см и широки 7-8 см, разположени на върха на стъблото и клонките, цветовете са тръбести, сини или розови. Обвивните листчета са керемидообразно наредени, възмесести, голи, външните са с остър триъгълен придатък на върха, дълги 15-40 мм и широки 12-35 мм. Плодовете са 6-8 мм дълги, с 25-40 мм дълга хвърчилка. Цъфти юли-август.

Използваема част. За лечебни цели се използват цветните кошнички и листата на артишока (Folium Cynarae). Като зеленчук в кулинарията се използват сърцевините на недоразвитите цветове.

Химичен състав. Съдържа горчивото вещество цинарин . Изолирани са и сесквитерпенови лактони. Съдържат се също флавоноиди и полифенолни киселини.

Действие и приложение. Диуретично, засилва жлъчната секреция, понижава нивото на холестерола, има и антидиабетно действие, намалява съдържанието на липидите и уреята в кръвта, засилва защитните функции на черния дроб при отравяния, ускорява кръвосъсирването. Използва се като жлъчегонно, увеличава секрецията на жлъчка, диуретично средство, при целулит, анемия, атеросклероза, при чернодробна, сърдечна и бъбречна недостатъчност, при хроничен и остър нефрит, противомикробно, противоглистно, тонизира сърдечната дейност, ревматизъм, подагра и артрит, екземи, псориазис, стимулира функциите на централната нервна система, регулира функцията на щитовидната жлеза, при профилактика на хора с наднормено тегло, диабет, намалява риска от ракови заболявания. Воден извлек от листата на артишок с прибавка на пчелен мед се използва за жабуркане при отоци в устната кухина.

Начин на употреба. Използва се 1% запарка от листата с вода по 1 супена лъжица или 1/2 кафена чашка преди ядене. Прилага се и водно-спиртен извлек от билката по 0,10 г преди ядене.

Артишокът не трябва да се приема от хора, страдащи от камъни в жлъчката. Не се препоръчва при бременни и кърмачки. Да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор.