От създателя на Айкидо: Човек трябва да е твърд като диамант, гъвкав като върба, плавен като река или празен като небето

1
164
Добави коментар
teokostov
teokostov

От създателя на Айкидо: Човек трябва да е твърд като диамант, гъвкав като върба, плавен като река или празен като небето

„Здравница” продължава с  рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината, лечителското и бойното изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни.

До втората половина на XX век в Япония основен принцип в бойните изкуства било умението да убиваш. Морихей Уешиба въвежда в Айкидо  противоположния  принцип –  отказ от убийство. Майсторите на айкидо изучават смъртните техники, но не, за да ги прилагат, а за да им се противопоставят.

Морихей Уешиба e една от най-забележителните личности в историята на бойните изкуства на XX век. Учениците му го помнят като мастър по бойни изкуства, чиято практика наречена Айкидо го извежда на едно ново ниво. От мастър, притежаващ съвършена техника, към моралното и философско познание Айкидо, път към световната хармония пред лицето на заобикалящата агресия. Много от учениците, които обучил се превърнали в учители, създавайки свои собствени школи по Айкидо.

Уроци за живота, които създателят на Айкидо ни оставя:
1. Не ти трябват къщи, пари, власт или положение, за да практикуваш световното изкуство. Небето е там, където се намираш сега, и това е мястото, където можеш да се обучаваш.
2. Животът е миг след миг, а мярката на вашия живот е това, как духът ви процъфтява във всеки един миг.
3. Смисълът на победата е отсъствието на конфликт. Смисълът на отсъствието на конфликт е в отсъствието на изолация.
4. Да не разбереш какво е поражение, значи никога да не си бил на война.
5. В света има зло и безпорядък, защото хората са забравили за това, че всички неща се случват от едно място. Върни се към онова място и остави всички егоистични мисли, напразни желания и гняв. Този, който не владее нищо, владее всичко.
6.Движи се като лъч светлина, лети като мълния, удряй като гръм, върти се около устойчивия център.
7.Техниките изискват четири качества, в които се отразява природата на нашия свят. В зависимост от обстоятелствата, ти трябва да си: твърд като диамант, гъвкав като върба, плавен като течението на реката или празен като небето.
8.Началото на всички методи – хармонично сътрудничество на дясно и ляво. Лявата ръка държи живота и смъртта. Дясната ръка ги управлява. 9.Четирите края са като четири подпори в небето. Те се проявяват в осем направления, Ин и Ян, външно и вътрешно.
10.Когато противника върви напред, излез и го приветствай. Ако иска да се отдръпне, изпрати го.
11.Всеки има дух, който трябва да усъвършенства, тяло, което трябва да тренира и път, който да измине.