Ноам Чомски: Абсурд е да обръщаме гръб на Русия

1
170
Добави коментар
stivi56
stivi56

Историите на американските СМИ за сговора между Тръмп и Русия — това шега ли е?

Професор Ноам Чомски ни предлага да си спомним историята на САЩ за последните 135 години.

Ако така силно ви тревожи проблемът за чуждестранната намеса, то погледнете Израел.

А нахлуването на САЩ в Ирак е много по-страшно престъпление, отколкото каквото и да е направено от Русия, счита Чомски.

Превод:

В своето интервю за програмата Democracy Now! политическият дисидент, лингвист и професор Ноам Чомски заяви, че в другите страни на света считат, че историите на американските СМИ за сговора между Тръмп и Русия — това е шега, отчитайки историята на САЩ за последните 135 години, и че ако така силно си тревожи проблемът за чуждестранната намеса, то Израел оказва по-голямо влияние върху американската политика, отколкото може когато и да е да се надява да направи Русия.

«Това, което би ни направила Русия едва ли може да се сравни с това, което прави друга държава спрямо нас — открито, безсрамно и с огромна подкрепа», каза той.

«Намесата на Израел в американските избори в значителна степен превъзхожда всичко това, което биха могли да направят руснаците. До такава степен, че премиерът на Израел Нетаняху направо влиза в Конгреса, дори без да информира за това президента, а и говори пред американския Конгрес, а речта му се посреща с бурни аплодисменти.

Нима Путин е говорил пред Конгреса на САЩ, призовавайки по коренен начин да се промени политиката на САЩ, при това без да информира президента на САЩ, както прави Нетаняху?!», пита Ноам Чомски.

«Русия не бива да се отказва от сделка със САЩ само, защото САЩ извършиха най-страшното престъпление на столетието, нахлувайки в Ирак — много по-страшно от всичко, които би могла да извърши Русия.

Те не бива да се отказват от взаимодействие с нас по тази причина, а ние не трябва да се отказваме от взаимодействие с тях.

Абсурд е да обръщаме гръб на Русия», каза той.

Що се отнася до съществените въпроси на съвремието ни, то считам, че трябва да се търси ПРИЧИНАТА за миграцията, да се разреши причината, да се понесе ОТГОВОРНОСТ за миграцията, да се търсят пътища за преодоляването й.

По този въпрос никога не се говори.

А това е извънредно важен въпрос. Един от многото.

От всички решения на Тръмп най-опасното и деструктивно е решението за климата. Това може да се превърне в екзистенциална заплаха.

 

Заплашва ни неминуема опасност, не в далечно бъдеще, а може би скоро — това ще причини огромни вреди и загуби.

Предвестниците вече се виждат.

Ако нивото на морето се вдигне само с няколко фута, то това ще причини невероятни разрушения.

Това ще превърне днешните тревоги за миграцията в дреболии.

И администрацията добре знае това.

Тръмп знае за опасните последствия в краткосрочна перспектива от глобалното затопляне.

Неотдавна той се обърна към властите в Ирландия да му разрешат да изгради стена, за да защити полето си за голф от вдигналото се ниво на водата в океана.

Що се отнася до намесата в изборите, ще ви кажа следното:

Частният капитал, корпоративният сектор, свръхбогатите хора постоянно и безсрамно се намесват в нашите избори до такава степен, че те подриват дори най-базовите принципи на демокрацията.

Защо никой не говори за тази намеса?!?

А те ни проглушиха ушите за някаква си малкосъществена тема за някакви си руски хакерски атаки.

Това е пълен абсурд!

Около самите граници на Русия има свръх голямо напрежение, което във всеки момент може да се превърне във взрив и да се провокира ядрена война, която да стане последната за живота на Земята.

Много близко сме това.

Ще попитате как се случи това?

Първо, ние трябва да предприемем мерки, за да подобрим ситуацията.

Второ, трябва да попитаме защо се случи всичко това.

Защо НАТО реши да разширява своите граници след разпада на СССР в нарушение на устните обещания, дадени на Михаил Горбачов.

НАТО разширяваше своите граници и при Клинтън — първо при Буш-старши, а след това главно при Клинтън, който се приближи точно до руските граници, а след това и при Обама.

САЩ предложиха на Украйна да я приемат в НАТО.

А Украйна — това е централният елемент от геостратегическите опасения на Русия.

Затова, да, около руските граници в момента се наблюдава напрежение — забележете, около руските, а не около американските или мексиканските.

Точно на тези въпроси трябва да се обърне внимание. От това зависи съдбата на цялото организирано човешко общество — и дори оцеляването на човечеството.