Експерименталното лекарство подобрява паметта на мишките при Алцхаймер

2
115
Добави коментар
stupid
stupid

Експериментално лекарство, известно като A03, което е разработено за лечение на депресия, повишава нивата на ензима Sirtuin1 (SirT1) и подобрява паметта при мишки. Мишките са били генетично модифицирани, за да имат протеин, наречен АроЕ4, най-често срещаният генетичен рисков фактор за болестта на Алцхаймер при хората, който е свързан с някои форми на заболяването.

 

Предишни изследвания установяват, че вариантът на ApoE4 понижава нивата на SirT1. Увеличаването на нивата на SirT1 при тези, предразположени към или с болестта, може да забави появата на симптоми и натрупването на токсичен протеин, свързан с болестта на Алцхаймер. Това води до подобрение на паметта.

 

Учени от лабораторията за откриване на лекарства на Калифорнийски университет, Лос Анджелис идентифицират A03, докато преглеждат голяма библиотека от лекарствени съединения за тяхната способност да повишават нивата на SirT1 в присъствието на ApoE4. Когато лекуват АроЕ4 модел мишки с АОЗ в продължение на 56 дни, те наблюдават повишени нива на SirT1 в хипокампите на мишките засегнат от болестта на Алцхаймер. Мишките също така показват подобрение на тестовете свързани с паметта.

 

Изследването е публикувано в онлайн в списанието Scientific Reports