CM: Страхът на Русия е оправдан — след японците, на Курилите може да се очакват войници на САЩ

1
166
Добави коментар
stivi56
stivi56

Руското ръководство е дълбоко загрижено, че в случай на прехвърляне на Курилските острови към Япония, това ще позволи на Съединените щати да „се закрепят в задния двор на Русия“, пише Contra Magazin. Та нали, въпреки уверенията на Токио за обратното, Вашингтон може просто да използва „своето право“ и да разположи военни бази на островите в съответствие с Договора за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност между САЩ и Япония – „ключов елемент на японската дипломация“, предупреждава журналистът.

 

 

В отговор на провежданата от Япония „нова политика на милитаризация“, Русия започна да засилва защитата си на Курилските острови, съобщава Contra Magazin. Става дума за изграждането на жилища за военните и хангари за бронирани превозни средства на Южните Курили, уточнява авторът на статията Марко Майер.

„Една от причините са непрекъснатите претенции на Токио върху скалистите острови на север от Хокайдо, а другата е подкрепата, която САЩ оказват на Япония“, отбелязва журналистът на изданието.

На свой ред, продължава Мейер, Токио поиска от Москва да сложи край на уж“нарастващото милитаризиране на оспорваните острови и да ги върне“. В същото време японският премиер Синдзо Абе обеща на руския президент Владимир Путин, че няма да позволи на Съединените щати да разположат войски на Курилите.

Москва обаче е „плашена врана“ и знае цената на подобни обещания: особено след като Североатлантическият алианс увери, че западния военен блок няма да се разширява на изток, подчертава журналистът на Contra Magazin.

Представители на руското правителство са „дълбоко загрижени“, че Токио може да разреши на Съединените щати да „се закрепят в източния заден двор на Русия“.

„Този страх е оправдан: главно поради факта, че наскоро Япония придоби и изпита американски ракети Aegis Ashore. Руското ръководство се опасява, че тези системи ще бъдат разположени на островите, ако бъдат предадени на Япония”, пише Майер.

Основният въпрос обаче остава това, как ще се държи Токио в този случай и дали Вашингтон няма да се възползва от “правото си” да разположи военни бази на Курилските острови в съответствие с Договора за взаимно сътрудничество и гаранции за сигурност между САЩ и Япония – “ключов елемент на японската дипломация“, отбелязва журналистът Contra Magazin.

 

Превод: М.Желязкова