Рождество е един от най-големите християнски празници

1
187
Добави коментар
wenip
wenip

Рождеството на Господ Спасителя Иисус Христос е един от най-важните християнски празници и държавен празник в повече от 100 страни по света. В православния свят Рождество се отбелязва обикновено на 7 януари, а католическите страни го честват на 25 декември. През 1968 г. Българската православна църква установява чествуването на 25 декември, а от 28 март 1990 г. в България Рождество Христово отново е официален празник. Това е един от дванадесетте големи християнски празници и се предшества от Рождественския пост.

Този велик празник е в памет на рождението на Иисус Христос. В този ден в малкото градче Витлеем се случва небивало събитие – ражда се Божият младенец, Син Божий. Иисус Христос се ражда по свръхестествен начин от Дева Мария, Богородица. Идвайки на този свят, Христос не е бил посрещнат с почести, знатност и богатство. Той даже няма люлка като всички деца, няма и роден дом – Той се ражда извън града, в пещера и е положен в яслите, където слагат храна за животните.

Първите гости на божествения младенец не са царете и техните велможи, а обикновени овчари, на които Ангел е възвестил за Рождеството на Христос: „Възвещавам ви великата радост, която ще бъде за всички хора – във вашия град, в града Давидов, се роди Спасителят, който е Христос Господ! Ето ви знак – вие ще намерите Младенеца в пелени, лежащ в яслите“ (Лука 2,10-12). Пастирите първи бързат да се поклонят на новородения Спасител. В това време с дарове за Царя на света идват влъхвите (древните мъдреци) от изток. Те чакат мига, в който на земята трябва да се появи Велик цар, а чудесна звезда им посочва пътя към Иерусалим.

Влъхвите носят на Младенеца дарове – злато, миро и тамян. Тези дарове имат дълбок смисъл – златото е поднесено на Царя като данък, тамянът като на Бог, а мирото като на човек, който е роден смъртен и някой ден ще умре (в онези далечни времена с миро са помазвали починалите). Но нима така е посрещнат роденият Христос? Светата църква казва, че всички творения Божии посрещат Спасителя – ангелите Му носят песни, влъхвите – дарове, земята му е приготвила убежище в пещерата, а негова Майка е Дева Мария. Рождество Христово е краят на четиридесетдневния Рождественски пост. В нощта срещу Рождество в православните храмове се отслужват рождественски богослужения. Следват светите 12 дни, по време на които християните отбелязват празника.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристияна, Христина, Кристина. Българският народ по традиция отбелязва Рождество още и като Коледа.