Астронавтите на МКС отбелязват днес Рождество Христово в космоса

1
211
Добави коментар
redbul80
redbul80

Канадският астронавт Дейвид Сен-Жак сподели вчера, на 24-ти декември, тази чудесна снимка на Луната от борда на Международната космическа станция. Photo credit : Canadian Space Agency/David Saint-Jacques

25 декември 2018 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Половин век след историческото първо отбелязване на Рождество Христово в космоса от екипажа на „Аполо 8“, днес астронавти отново празнуват светлия празник извън пределите на родната ни планета. Американската астронавтка Ан МакКлейн и нейният канадски колега Дейвид Сен-Жак споделиха впечатленията си от борда на Международната космическа станция. 

„По време на този празничен сезон аз откривам, че доста често поглеждам към нашия дом, намиращ се под нас. Наистина всички сме заедно на тази прекрасна, красива планета – тя наистина е един малък свят. И когато днес наблюдавах залязващата зад хоризонта Луна, аз отново останах безмълвна“, съобщи МакКлейн в Туитър. 

Дейвид Сен-Жак пък се похвали в социалните мрежи, че се е включил в интересна традиция – той помага на северноамериканското военновъздушно командване НОРАД да проследи дядо Коледа. 

На снимката: Сен-Жак (вляво) и МакКлейн разказват за празненството на Рождество Христово от космоса. Photo credit : NASA

По традиция днес западните членове на екипажа на Международната космическа станция ще получат време за почивка. Това вероятно няма да се отнася за руснака на борда Олег Кононенко, които има да изпълнява някои научни задачи. Празничният сезон в Русия традиционно започва на 31-ви декември, а първо се празнува Нова година. Рождество Христово в голяма част от православните страни се отбелязва на 7-ми януари. Разбира се, международният екипаж уважава традициите и на едните, и на другите, а астронавти и космонавти се поздравяват взаимно на всички възможни дати. 

Дейвид Сен-Жак и Ан МакКлейн споделиха във видео подробна информация за празничното им меню. 

„Ще покажем ли някои от нещата, които взехме с нас?“, попита по микрофона МакКлейн.

„Да, разбира се“, отвърна Сен-Жак. „Така… аз ще дам възможност на екипажа да опита от канадската сьомга. Мисля, че това е чудесна храна за сезона“.

„Хранителната лаборатория в НАСА беше достатъчно любезна да ни изпрати празнично меню, което всъщност ми напомня доста за храните, с които принципно се храним. Тъй че ние имаме пуйка, имаме плънка, има от любимия ми боровинков сос. И, разбира се, има доста десерти. Защото една коледна вечеря не е истинска коледна вечеря, ако не е 50% десерт“, пошегува се МакКлейн, показвайки пакетите пред камерата. „Тъй че разполагаме с разнообразие от бисквитки, както и пайове… и, какво има там?“, обърна се тя към Сен-Жак.

„Е, това е, което пристига директно от фурната ни на орбита, шегичка, тук имаме коледни бисквитки“, каза астронавтът. 

Шегата на канадеца е повече от уместна. За съжаление храните в космоса не се приготвят на момента. Също така на борда на МКС няма хладилник, в който да се съхраняват. Затова, ако изгледате видеото, ще забележите, че повечето от продуктите (и това се отнася най-вече за сьомгата и пуйката) са пакетирани, вакуумирани и термостабилизирани – което по думите на някои други астронавти влошава вкусовите качества. Но това е начинът за екипажа да си разнообрази менюто. 

Относно значимостта на празниците, астронавтката Ан МакКлейн сподели: „Празниците са време да си припомним за обединението и мира. Когато погледнем към Земята оттук, ние виждаме една планета без граници“. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/