Почна се! На Земята е получен сигнал от Ню Хърайзънс, информиращ за началото на облитането на Ултима Туле!

1
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

Екипът на мисия „Ню Хърайзънс“ получи това съставно изображение на Ултима Туле чрез комбиниране на множество индивидуални кадри, заснети между август и средата на декември. Credit: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

26 декември 2018 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Космическата Нова година започва от сега! Ръководителят на мисия „Ню Хърайзънс“ Алън Стърн оповести, че на Земята е получен радиосигнал от автоматичната междупланетна станция, благодарение на който научният екип знае, че облитането на Ултима Туле е вече в ход! 

Ултима Туле е първото небесно тяло, намиращо се отвъд орбитата на Плутон, което ще бъде посетено от построен от човека космически апарат. Учените измерват разстоянието между обектите в Слънчевата система в т.нар. Астрономически единици (AU). Една AU се равнява на 149 597 871 километра, колкото е средното разстояние между Земята и нашето Слънце. Орбитата на Плутон е на около 33.63 AU от Слънцето. А Ултима Туле се намира на около 44.AU от звездата ни! 

Важна информация за предстоящото облитане. Понеже правителството на САЩ е спряло дейност, защото Конгресът не е успял да постигне споразумение за държавното финансиране, новините за Ултима Туле няма да бъдат излъчвани по правителствения канал НАСА ТВ. Вместо това вести в реално време ще има на сайта на мисията: http://pluto.jhuapl.edu . Излъчванията на живо ще са на Youtube канала на лабораторията Джон Хопкинс: https://www.youtube.com/user/jhuapl 

Според Алън Стърн скоро на уебсайта ще има отдел, където екипът ще качва суровите изображения от облитането. Но пак по думите на ръководителя, първата снимка, която действително ще показва характеристиките от повърхността на Ултима Туле, ще бъде свалена късно на 1-ви януари според американските часови зони, което ще рече, че в България може да я очакваме най-рано на 2-ри януари. 

Няма спор, че облитането ще е трудна задача. Никога досега космически апарат не се е сближавал с обект, който е толкова далеч от нас. Отнема шест часа път на радиосигнала от „Ню Хърайзънс“ да стигне на Земята. 

Но НАСА не се страхува от трудни задачи. Днес агенцията отбелязва половин век, откакто екипажът на „Аполо 8“ достигна до орбитата на Луната и видя обратната й страна със собствените си очи. По какъв по-добър начин НАСА може да отпразнува събитието, ако не чрез достигане на тяло, намиращо се на невъобразимо голямо разстояние? 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/